Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк

Політик, голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина»

Кабмін має якомога швидше дозволити роботу ринків, а відповідальність покласти на міські ради

27.04.2020 21:28   Джерело: LvNews
Автор : Михайло Цимбалюк
Молода картопля з Єгипту, рання капуста з Албанії – це реалії українських супермаркетів. В той час, як фермерам нашої країни немає де реалізовувати власну городину, овочі з інших країн заполонили наші магазини. А все через не належно продумане закриття ринків до 11 травня. В результаті – сотні кілограмів овочів, фруктів залишили просто псуватися на прилавках зачинених ринків і їх викидають на смітник. Країною вже прокотилася хвиля протестів обурених підприємців та фермерів, які не мають змоги працювати на ринках у Чернівцях, Одесі, Харкові, Херсоні та Миколаєві – від безнадії вони навіть вдаються до перекриття автомобільних доріг…

Така дивна підтримка влади малого бізнесу в час карантину? Ринки і надалі могли б працювати у режимі, який діяв до великодніх свят – пропускали на територію певну кількість відвідувачів з дотриманням відповідних санітарно-епідеміологічних стандартів. На ринку товар вдвічі дешевше, ніж у супермаркеті. Там і повітря циркулює, натомість супермаркети, де закриті приміщення, працюють. Продавці у розмовах кажуть, що це геноцид малих підприємців і такі обмеження для того, щоб придушити малий бізнес, а не боротися проти поширення коронавірусної інфекції.

Але ні – в Кабміні вдалися до радикальних дій – все бездумно зачинити, лишили лише супермаркети, які не працюють з фермерами, бо їм простіше мати одного великого постачальника…

Дрібні фермери, що вирощують ранні тепличні овочі, говорять про значне зменшення попиту на продукцію і вже розуміють, що можуть не розпродати все, що виросло. Адже реалізація плодоовочевої продукції на 80% здійснюється через ринки, які зараз закриті. Городину вимушені продавати за безцінь на стихійних ринках…
Окрім того, в українців різко впали доходи, а свіжа продукція, така як ягоди та фрукти, не є першої необхідності. Споживачі активно купують продукти з великим терміном зберігання і запасаються недорогими продуктами.

Вихід з ситуації – один. Кабмін має якомога швидше дозволити роботу ринків, а відповідальність покласти на міські ради. Оскільки дійсно кожен очільник міста або району добре знає ринки свого міста і те, що від них можна очкувати. Якщо недотримуєшся жорстких правил карантину – закриваємо.

Влада має насамперед думати про свого Громадянина і такі необдумані рішення аж ніяк не додають їй розуміння та впевненості у тому, що в нас є реальний план виходу з карантину.

P.S. Нині президент України зобов’язав Кабінет Міністрів впродовж цього тижня дозволити роботу майже 300 продовольчих критих ринків. Дивна логіка – погодьтеся… Спочатку закрили, тиждень продукція псувалася, підприємці отримували збитки, але зрештою – роботу відновлять… Риторичне питання – для чого чи для кого ж закривали?
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews