Львівська Прокуратура виявила незаконне вибуття із комунальної власності міста 7 обєктів нерухомості

05.05.2020 09:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Патрік Скеля

Прокурори встановили, що у лютому 2008 року Львівська обласна рада прийняла рішення про врегулювання прав власності на об’єкти нерухомого майна, зокрема, і щодо декількох приміщень закладів охорони здоров’я у Львові.

Про це повідомляє Преслужба прокуратури Львівської області.

Вивчивши законність цього рішення з’ясувалось, що воно прийнято із порушенням ст.ст.11, 328, 329 ЦК України, ч.ч.2,8 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні») та є поза межами компетенції ЛОР.

Так, за відсутності рішення Львівської міської ради (дійсного власника обʼєктів нерухомого майна) про надання згоди на вилучення у територіальної громади міста та передачі у спільну власність територіальних громад Львівщини об’єктів нерухомого майна, де знаходились заклади охорони здоров’я, згаданим рішенням Львівської обласної ради прийнято в спільну комунальну власність територіальних громад як заклади охорони здоровʼя (медустанови), так і приміщення, у яких такі знаходились.

Надалі, на підставі прийнятого рішення (з наступними змінами та доповненнями), видано свідоцтва про право власності на вказані об’єкти та здійснено державну реєстрацію права комунальної власності за Львівською обласною радою.

Таким чином, облрада розпорядилась майном шляхом прийняття його у спільну власність без встановлених законом підстав та поза волею власника.

У ході здійснення обласною радою реорганізації фтизіатричної служби у Львівській області, внаслідок припинення діяльності КЗ ЛОР «Львівський протитуберкульозний диспансер» (вул. Лемківська, 24) і КЗ ЛОР «Львівська обласна лікарня позалегеневого туберкульозу» (вул. Бой-Желенського, 5) і утворення на їх базі КЗ ЛОР «Львівський обласний протитуберкульозний диспансер», було вивільнено два об’єкти нерухомого майна лікувальних закладів (відділення фтизіопульмонології на вул.Лемківській, 24; пульмонологічного та фтизіопедіатричного відділень на вул. Устияновича, 14 загальною площею 880 м.кв, вартістю понад 14,6 млн грн), які надалі були відчужені у приватну власність.

Враховуючи це, 15 квітня 2020 року Прокуратурою області предʼявлено до Господарського суду Львівської області дві позовні заяви щодо витребування з приватної власності на користь територіальної громади Львова цих двох об’єктів нерухомості.

Окрім цього, з метою запобігання можливому незаконному відчуженню ще 5 об’єктів, де було розміщено лікувальні корпуси з допоміжними приміщеннями колишніх (ліквідованих) Медичного обʼєднання «Фтизіопульмонологія» (вул.Замарстинівська, 274 та вул.Личаківська, 233), а також Львівського комунального шкірно-венерологічного диспансеру (вул. Замарстинівська, 81, 83 та вул. Кордуби, 4а) загальною площею майже 5 тис кв.м, Прокуратурою буде ініційовано їх повернення у судовому порядку до комунальної власності територіальної громади міста.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews