Львівський науковець отримав 10 млн грн на створення вакцини від COVID-19

11.09.2020 16:34   Джерело: MediaSapiens
Опубліковано : Патрік Скеля
Раніше президент України Володимир Зеленський обіцяв $1 млн українським науковцям за розробку вакцини від COVID-19, пише - MediaSapiens.

Читайте також

Як пережити пандемію COVID-19: практичні поради медика з Ізраїлю (Фото)

Директор Інституту біології клітин Національної академії наук Андрій Сибірний виграв грант на 10 млн грн від Національного фонду досліджень України на розробку вакцини від коронавірусу. Про це у Facebook написав голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Проєкт львівського науковця передбачає створення вакцини від COVID-19 на основі синтезу специфічного білка з дріжджів та її випробування на тваринах. Науковець разом із колегами планують дійти до цього етапу вже за пів року.

«Є багато нюансів у цій справі. Наприклад, законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенні тварини (Це тварини, в яких ДНК було змінене за допомогою генної інженерії - Mediasapiens), а тільки на таких можна тестувати вакцину. Мабуть, науковці виконають цю частину роботи у співпраці з європейськими колегами», — додав Козицький.

Грант Національного фонду досліджень України також отримав заступник Сибірного — Костянтин Дмитрук. Той отримає 5,1 мільйона гривень на розробку «антибіотика нового покоління», який допоможе, за словами Козицького, в лікуванні людей із COVID-19.

Раніше президент України Володимир Зеленський обіцяв $1 млн українським науковцям за розробку вакцини від COVID-19.

Національний фонд досліджень створили ще в липні 2018 року, але фактично почати свою діяльність він зміг лише в лютому 2020-го — після оформлення всіх необхідних документів. Це державна бюджетна установа, мета якої — фінансова підтримка наукових досліджень в Україні.

У травні Фонд оголосив два конкурси, на які подали понад 900 заявок із загальним затребуваним фінансуванням понад 5 мільярдів гривень. Загальний обсяг фінансування, виділений для проєктів із Фонду, складає 250 мільйонів гривень. 7 вересня відомство оприлюднило перелік переможців обох конкурсів.

Нагадаємо, згідно з прогнозом ВООЗ масова вакцинація від коронавірусу розпочнеться не раніше середини 2021 року. В організації зазначили, що для переходу до масової вакцинації від COVID-19, необхідно переконатись, що вакцина достатньо безпечна на ефективна.

За даними головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, на початок вересня вже 33 вакцини від COVID-19 досліджуються клінічно, тоді як на початок серпня таких вакцин було 25.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: MediaSapiens