Сім'я померлого від COVID-19 начальника Військового госпіталю досі не отримала допомогу

30.01.2021 11:26   Джерело: WestNews.info
Опубліковано : Патрік Скеля

Іван Гайда, начальник Львівського військового госпіталю, помер 18 червня 2020 року у лікарні, йому було 58 років. Іван Гайда був полковником медичної служби Збройних сил України, лікарем вищої категорії.

Читайте також

Як пережити пандемію COVID-19: практичні поради медика з Ізраїлю (Фото)

Про це пише - WestNews.info з посиланням на Суспільне.

На Львівщині шести сім`ям лікарів, які померли після інфікування коронавірусом та при виконанні службових обов'язків, виплатили компенсації по більше як півтора мільйона гривень. Загалом за період пандемії, яка триває 11 місяців, на Львівщині померли 52 медичних працівники.

Дружина Івана Михайловича розповідає, її чоловік захворів на коронавірус вкінці травня, після того як об'їжджав західний регіон. Відтоді минуло понад 7 місяців, проте родина Івана Гайди виплату не отримала.

"Виплата не здійснена, бо не внесено зміни у наказ 402 ( Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, - ред.) , який командування медичних сил ЗСУ мало би внести туди зміни, бо в цьому наказі як мені сказали, немає що ніби помер від COVID-19. Мають внести зміни і оце вже 7 місяців з моменту його смерті вносять ці зміни", - каже вдова Івана Гайди Ольга.

Родинам медиків, які померли від ускладнень коронавірусу, за умови, що вони інфікувались на роботі, компенсацію виплачують різні установи, залежно від того, де працювали медики.

На Львівщині є шість родин невійськових лікарів, яким з державного бюджету виплатили гроші. Сума компенсації - понад півтора мільйони гривень для кожної сім`ї. П’яти родинам померлих медиків Фонд соціального страхування виплатив по більше як 200 тисяч гривень. У Фонді кажуть, таким виплатам передує розслідування обставин смерті.

"Ми, Фонд соціального страхування, отримує повідомлення про гостре професійне захворювання. У випадку смерті в Держпраці створюється комісія з розслідування такого нещасного випадку. За результатами складається акт чи смерть цього медичного працівника пов’язана із виконанням професійних обов’язків, чи ні", - каже керівник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування Львівщини Юрій Бобиляк.

Правозахисник Юрій Танасійчук каже, що процедуру відшкодування родинам померлих медиків треба доопрацювати. Зокрема, потрібно було врахувати більш гнучке визначення статусу медика.

"Якщо це медик, який не перебуває в закладі, визначеному як для лікування COVID-19, а там припустимо керівник якоїсь іншої лікарні або лікар вторинної ланки, який контактував із хворим і у наслідок цього захворів, або можливо стався і летальний випадок – очевидно, що Міністерство охорони здоров'я мало би опікуватися всіма. Цього немає", - пояснює правозахисник Юрій Танасійчук.

На Львівщині шести сім`ям лікарів, які померли після інфікування коронавірусом та при виконанні службових обов'язків, виплатили компенсації по більше як півтора мільйона гривень. Загалом за період пандемії, яка триває 11 місяців, на Львівщині померли 52 медичних працівники.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: WestNews.info