На Сихові замість ставків збудують шосту багатоповерхівку: суд - проти виконкому ЛМР

16.08.2021 18:06   Джерело: dailylviv.com
Опубліковано : Львівський Новинар

Восьмий апеляційний адміністративний суд підтримав рішення попередньої інстанції, який зобов’язує виконком Львівської міськради видати містобудівні умови та обмеження ПП «Спорт-Рекреація». Йдеться про завершення будівництва житлового комплексу «Старий Сихів» на вул. Зеленій, 273 у Львові.

Забудовник планує добудувати тут останній, шостий будинок. Згідно з незатвердженим проєктом МУО, будівля матиме дві секції висотою до 36 метрів. Самий же комплекс розташований поблизу автостанції №5, недалеко від виїзду зі Львова в напрямку міста Бібрки. Про це повідомляють Наші гроші.Львів, пише Dailylviv.com. 

Однак через давній конфлікт з Львівської міської радою підприємство «Спорт-Рекреація» не може отримати нові містобудівні умови та обмеження.

Усе розпочалося ще в 2014 році, коли підприємство «Спорт-Рекреація» отримало в оренду на 5 років дві земельні ділянки на вул. Зеленій, 273. Тоді забудовник декларував, що облаштує тут два озера та побудує тимчасовий заклад харчування. Однак вже впродовж наступних двох років він погодив будівництво п’яти багатоповерхівок на цих ділянках в управлінні архітектури міської ради.

У 2016 році Львівська міська рада через суд намагалася повернути ці ділянки, однак їй це не вдалося. А під час будівництва одного з будинків в 2017 році забудовник осушив дві водойми, які раніше хотів доглядати. На сьогодні ці ставки повністю втрачені.

Через таку ситуацію в жовтні 2020 року виконком Львівської міської ради не погодив підприємству «Спорт-Рекреація» містобудівних умов та обмежень на шосту багатоповерхівку. На тодішньому засіданні заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач зазначив, що «на жаль, від тієї назви тільки саме слово «спорт» залишилося, більше нічого».

Забудовник подав до суду, і в квітні цього року Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав виконком видати підприємству МУО. Суддя Олександр Коморний сказав, що у відмові виконкому немає посилань на жодну з підстав, визначених ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».

Натомість Львівська міська рада подала апеляцію, зазначивши, що видача містобудівних умов та обмежень на нове будівництво є виключно компетенцією виконкому, а не адміністративного суду. Тому він не повинен був перебирати на себе такі функції та не міг зобов’язати виконком погодити будівництво.

Однак колегія суддів апеляційного суду Ігор Обрізко, Тарас Онишкевич та Роман Сеник підтримала рішення попередньої інстанції та залишила без задоволення апеляційну скаргу виконавчого комітету Львівської міської ради. Судді зазначили, що кожен, чиї права порушили, має право на ефективний засіб юридичного захисту – тобто такий, який дає найбільший ефект.

Загалом видачу містобудівних умов та обмежень ПП «Спорт-Рекреація» Львівська міська рада розглядала понад пів року. Забудовник подав заявку в грудні 2019 року, а через п’ять місяців виконком надіслав йому листа про дослідження питання. У ньому зазначили, що «використання земельної ділянки на вул. Зелена, 273 сьогодні потребує додаткового комплексного вивчення». Зокрема через те, що на цій території немає достатньо рекреаційної та соціальної інфраструктури.

Львівське підприємство «Спорт-Рекреація» зареєстроване 2004 року. Його власниками є непублічні Василь Грималяк, Тетяна Борис і Тарас Герега. Останньому також належить ПП «Консультативна компанія «Тріада», яка спеціалізується на оренді майна.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: dailylviv.com