У Львові на Богданівці хочуть звести 7-поверхівку з порушеннями

03.09.2021 18:05   Джерело: Діло
Опубліковано : Львівський Новинар

У Франківському районі Львова на вулиці Рівній, 19 планують зведення житлової семиповерхівки з порушеннями висоти та площі забудови. Окрім того, місцеві мешканці виступають проти такого сусідства.

Про це повідомляє «Діло».

Приватна ділянка площею 0,0832 га розташована у місцевості Богданівка. Поміж двох житлових будинків висотою 5 та 6 поверхів зведуть житлову 7-поверхівку з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями на перших поверхах.

Земля під забудову розташована на перетині у зон Ж-2 (допускається житло до 3 поверхів) та Ж-3 (допускає житлові будинки до 9 поверхів). Детального плану території цієї вулииці наразі немає. Територія огороджена парканом. Раніше там був індивідуальнй житловий будинок, який розібрали.

Генпланом передбачено, що новобудова стоятиме на колонах під якими будуть майданчики для обслуговування будинку та  відпочинку мешканців. Через численні зауваження місцевих мешканців між існуючими будинками та новобудом обіцяють зберегти відстань у декілька метрів. Загальна висота будівлі складатиме 26 м, що на 2 м вище, ніж сусідній будинок. На першому та другому поверхах будуть торгові приміщення та офіси відповідно.

Відсоток забудови складає 40%. Тут буде 20 квартир на 56 мешканців, половина з них однокімнатні. Підземний паркінг розрахований на 19 машиномісць, а ще 4 стоянки планують розмістити зовні перед будівлею.

Натомість мешканці сусідніх будинків мають суттєві зауваження до забудовника. Ще у вересні 2019 року жителі вулиці ініціювали громадські слухання, аби зобов’язати забудовника врахувати інтереси сусідів. Зокрема, мешканка будинку №15 Богдана Ліщишин каже, що в даний район стоїть на грунтах низької несучої здатності – торфах. Окрім того, суміжні будинки по вул. Рівній 15, та Рівній 21 дали тріщину, про що є відповідні документи, розповідає жінка.

2 вересня Богдана Ліщишин також висловила позицію мешканців під час засідання архітектурно-містобудівної ради, де розглядали цей проєкт.

«Питання розглядається вже вдруге. З минулого разу суттєвих змін, окрім колон, тут немає. У нас торф’яні грунти, постійно відбуваються підтоплення, постійно все запарковано так, що немає де проїхати. Через паркування автомобілів, на вулиці Рівній односторонній рух. На Городоцькій і без того є постійні затори, після цього будівництва тут взагалі все встане.

Зараз є незадовільний стан комунікацій – систематичі ремонти водонапірних труб аварійними бригадами відповідних державних служб. Недостатні потужності електромереж, як наслідок, часті відключення електроенергії по вулиці Рівній.

Є порушення інсоляції існуючих малоповерхових будинків довкола ділянки.

Крім того, дорожньо-асфальтне покриття по вул. Рівній знаходиться в незадовільному стані, великогабаритна та важка техніка під час будівництва його повністю зруйнує. А за словами забудовника, у них немає коштів на відновлення дороги після завершення будівництва. І в мене є питання до міської влади, чи готові вони потім відповідати і компенсувати витрати, якщо у нашому будинку №15 потім підуть тріщини!?», – каже місцева жителька Богдана Ліщишин.

У відповідь на це архітектор Микола Шеремета зазначив, що споруда не преревищує дозволеного відсотка забудови та була зменшена у поверховості після зауважень мешканців.

Так виглядатиме забудова з залізничного мосту.

Член архітектурно-містобудівної ради Юрій Столяров зазначив, що його насторожує зазначена кількість квартир.

«Загальна площа квартир складає 1600 м², а у будинку їх всього 20. Тобто середня квартира має близько 80 м². Це викликає занепокоєння, що забудовник після отримання містобудівних умов та обмежень зможе збільшити кількість квартир. Ми знаємо, що в середньому по Львову, коли проєктується житлова забудова, то роблять 55-60 м² на квартиру. Якщо таке станеться, то тут проживатиме більше людей і потрібно буде більше машиномісць і так далі. Також я пропоную збільшити розриви між новобудовою та сусідніми будинками і зробити їх не по 6 метрів, а хоча би 8 м», – зауважив Столяров та висловив сумнів щодо належного освітлення дитячих та спортивних майданчиків, які будуть розміщені під колонами.

Проєктант запевнив, що квартири у цьому будинку будуть «елітними», тому мають більшу площу.

Архітектор Державного інституту проектування міст «Містопроект» та член містобудівної ради Петро Крупа запевнив, що пропонована забудова таки перевищує дозволений відсоток та не відповідає ДБН, а представлені цифри підраховані некоректно.
 
Член містобудівної ради Габор Сарваш наголосив, що у цьому районі переважає малоповерхова забудова, а два будинки поруч вже сьогодні дисонують з навколишнім середовищем, тому третій новобуд між ними буде «як Велика китайська стіна» та запропонував архітектору проєкту зменшити поверховість до п’яти.
 
Його підтримав колега та ще один представник «Містопроекту» Віталій Дубина.
 
«У зонінгу малося на увазі, що забудова Ж-3 (до 9 поверхів) може бути в наближенні до магістральної вулиці Городоцької. Вглиб кварталу, південніше, треба знижувати поверховість до Ж-2, а це 4 поверхи. Є допустима до 6 лише за певних умов. Така пропозиція не може бути прийнята», – наголосив Дубина.
 
 
Зазначимо, що власником земельної ділянки  є Гурій Роман Романович, який надав дозвіл на проведення робіт замовнику будівництва ТзОВ «ФТП Інвест». Власниками ТзОВ «ФТП Інвест» є Гурій Роман Романович та Пона Наталія Іванівна.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Діло