На Львівщині зростає кількість хворих на штам коронавірусу «Дельта»

12.10.2021 12:03   Джерело: ZAXID.NET
Опубліковано : Львівський Новинар

Епідеміологи і медики радять збільшити кількість експрес-тестувань на антиген та активніше вакцинуватися від коронавірусу.

Через стрімкий ріст хворих на коронавірус медики та епідеміологи закликають мешканців Львівщини активніше вакцинуватися та робити більше тестів на антиген, аби легше переносити хворобу та оперативніше виявляти осередки хворих на коронавірус.

У понеділок, 11 жовтня, під час прес-конференції, присвяченій поширенню нового штаму на Львівщині, яку організувало Українське лікарське товариство та Діагностичний центр «МеДіс», епідеміологиня, докторка медичних наук Наталія Виноград повідомила, що штам «Дельта» значно агресивніший за звичайний коронавірус, й саме його мутація стала однією з причин погіршення епідситуації з Covid-19 в Україні та світі.

«Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) уже офіційно підрозділила штам «Дельта» на декілька варіантів епідеміологічного значення, тому говорити про нього треба конкретно для конретної держави і території», – зазначила Наталія Виноград.

Ще однією причиною нової хвилі вірусу стала міграція людей, зокрема влітку. Потужні міграційні процеси в Україну відбуваються зі сторони Російської Федерації, а також з країн ЄС, латиноамериканських і азійських країн.

«Один із видів біологічних загроз, який зараз є характерний і змінює прояви епідемічного процесу при Covid-19, це – міграційні процеси. Ми отримали посилення епідемічних процесів за рахунок посилення міграційних процесів улітку. З Туреччини почалося дуже серйозне занесення і циркуляція на території України штаму "Дельта", внаслідок цього ми практично звільнилися від попередніх варіантів коронавірусу, він їх витіснив. За законами епідеміології, потім має прийти інший варіант вірусу. Необхідно, щоб у нас була готова система реагування, а це – система біобезпеки держави, що передбачає декілька напрямків, і один з основних – система раннього виявлення захворювань», – розповіла Наталія Виноград.

Аби не зупиняти робочі та навчальні процеси, епідеміологиня закликає збільшити кількість тестувань на антигенів до коронавірусу, зокрема для дітей та вчителів у школах та дитсадках, а також для організованих колективів.

Засновник медичного діагностичного центру «МеДіс» Андрій Петрух також відзначив, що кількість хворих на новий штам на Львівщині стрімко зростає.

«Якщо у вересні з усіх виконаних ПЛР підтверджених випадків інфікування коронавірусом було 8%, то за 10 днів жовтня – 18%, спостерігаємо ріст у 2,5 рази. Якщо говорити про експрес-тести, то кількість позитивних тестів зросла за цей період у 3 рази», – сказав засновник «МеДіс».

Він закликав приватні та державні структури та ГО координувати свою роботу, аби проводити більше тестувань, зокрема перед масовими заходами.

«Завтра у Львові відбудеться футбольний матч міжнародного рівня, важливий для України. Державні структури звернулися до приватних лабораторій, щоб забезпечити тестування тисяч вболівальників, і потужні лабораторії відгукнулися, щоб не допустити поширення захворювання, хоч це відбулося не заздалегідь, а спонтанно, в останні дні. Натомість така співпраця має бути систематичною, можливо, варто створити координаційну раду», – додав Андрій Петрух.

Професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та президент Світової федерації українських лікарських товариств Андрій Базилевич зазначив, що на рівні з вакцинацією на Львівщині доцільно запровадити безкоштовне для громадян експрес-тестування на антигени до коронавірусу. До цього процесу, на думку Андрія Базилевича, можна залучити студентів старших курсів медуніверситету.

«У Німеччині громадські організації на вулицях проводять безкоштовні експрес-тести. Це дає можливість вчасно виявити інфекцію, а людині – ізолюватися та лікуватися. Ми, представники Лікарського товариства, вважаємо, що якщо буде виділено більше бюджетних коштів не тільки на безкоштовну вакцинацію, але й на безкоштовні експрес-тести на антигени, це матиме позитивний ефект», – сказав він.

Наталія Виноград підсумувала, що експрес-тестування на антигени має доповнити вакцинацію.

«Вакцинація – дуже потрібна справа, вона не дасть тяжко захворіти, не дасть померти. Але вакцинація не закриває проблеми поширення штаму "Дельта". Треба вчасно відпрацьовувати кожен осередок інфікування. Тому добрим виходом є запровадити швидке тестування на антиген, яке показуватиме, чи та чи інша людина є безпечною для оточуючих», – додала вона.

Фахівчиня наголосила, що через агресивність вірусу, швидку мутацію й розвиток нових штамів медична система буде відставати у боротьбі з ним, тому закликала усіх вакцинуватися, аби принаймні вберегтися від важкого перебігу хвороби та ускладнень. Водочас медики просять не забувати про карантин та дотримуватися обмежень, зокрема, уникати масових скупчень людей та носити маски.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ZAXID.NET