Новорічні та різдвяні традиції львів'ян на початку 20 століття
Опубліковано : Львівський Новинар
За що ми найбільше любимо зиму? За Новий рік та Різдво! Люди прикрашають свої будинки, ставлять ялинки, готують одне одному подарунки, збираються у вертепи та колядують і не проти випити глінтвейну біля головної ялинки міста. А як львів'яни святкували зимові свята 50 та 100 років тому? Пропонуємо переглянути раритетні фотографії.
Світлини виклали у мережу "Фотографії старого Львова" та lvivcenter.org.
Святкові традиції на Галичині
Відомо, що прикрашати львів'яни ялинки почали ще у 19 столітті саме на Різдво. Звичайні містяни вішали на різдвяне дерево саморобні прикраси з соломи, яблучка та горішки, кольоровим папером або закручували газету в кульки. Також полюбляли вішати цукерки, пряники та ставили свічки. Українці на Різдво, до речі, також ставили дідух - символ родинного затишку та тепла.
Колядувати довгий час було заборонено. Але традиція повернулася у 1989 році. Збиралися у вертепи представники інтилігенції.
Вже з приходом радянської влади ялинки почали ставити на Новий рік. На забавах також, як і сьогодні, популярними були різноманітні хлопавки, якими міські мешканці салютували під час приходу Нового року.
Що готували? Зазвичай на стіл ставили смажаного коропа (чим більше лусочок на рибині – тим більше грошей буде в Новому році), страви з капусти, гуску начинену яблуками, пекли печиво та шоколадний торт.
Шампанське почали пити з 1937 року. Саме тоді почали масово випускати "Радянське шампанське".
Джерело: novyny.live