У лісівничому дендропарку квітне тюльпанове дерево

17.06.2022 18:11   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Дерево-довгожитель, дерево-гігант, та ще й заворожує цвітінням. У лісівничому дендропарку «В’язівський», однойменного лісництва Львівського лісгоспу квітує ліріодендрон або знане в народі тюльпанове дерево.

При вході у дендропарк цей екзот одразу ж привертає увагу. І не лише своїми квітами – жовто-зеленими, схожими на чашечки тюльпанів, а й правильною широкою кроною та широкими ліровидними листками. Восени дерево стає золотисто-багряним, що теж додає  йому особливого шарму.

Тюльпанове дерево було одним з перших північноамериканських дерев, завезених до Європи ще у 1663 році.  Колись молоду кору вважали афродизіаком. 

В Америці корінь цього дерева використовують як пряність. Окрім цього, дерево є одним з основних медоносів для тамтешніх бджолярів.

«Ліріодендрон вражає не лише своєю назвою, а й розмірами – розповідають лісівники,- в наших умовах його висота може становити 30 метрів, на батьківщині ж цілих 60. Екзот є близьким родичем магнолії та славиться своєю довговічністю, може «жити» до п’ятсот років».

Після цвітіння на дереві з’являються плоди – одно- або двонасінні крилаті горішки, зібрані в конусоподібні суцвіття. Ну а якщо ж ви захочете посадити ліріодендрон у себе в саду, то врахуйте, що вперше цвістиме дерево на 15 році свого «життя». Хоча, за сприятливих умов це може статись й швидше.

Ну а якщо ж ви просто захочете помилуватись його цвітом, то ще декілька днів це можна зробити у дендропарку В’язівського лісництва.

Галина МУРАВСЬКА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews