Львівському художнику й волонтеру оголосили підозру в торгівлі автівками, призначеними для ЗСУ. Він заперечує звинувачення

30.08.2022 20:13   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

У Службі безпеки України заявили, що ліквідували масштабну схему розкрадання гуманітарної допомоги на Львівщині. Двох волонтерів підозрюють у незаконному продажу автівок, ввезених з-за кордону як гумдопомогу.

Про це повідомили у відомстві, передає "Еспресо.Захід".

"Протиправний бізнес в умовах війни налагодили так звані волонтери, які входили до однієї з благодійних організацій Львівщини. Прикриваючись волонтерством вони ввезли в Україну нібито для потреб ЗСУ та задекларували як гуманітарну допомогу (без сплати мита) понад 30 автомобілів. Проте замість безоплатної передачі підрозділам ЗСУ вони підшукували покупців іномаркам", - розповіли в СБУ.

За даними спецслужби, чоловіків викрили "на гарячому", коли ті за 20,7 тисяч євро намагалися продати чотири автівки, які вже були оплачені та мали передаватись безкоштовно як гумдопомога військовим.

Фото: Львівська обласна прокуратура

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки, в ході яких вони виявили та вилучили докази протиправної діяльності зловмисників.

Двом чоловікам оголосили підозри у незаконному використанні з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги (ч. 3 ст. 201-2 ККУ).

Водночас у Львівській обласній прокуратурі уточнили, що схему організував відомий львівський художник, який долучився до волонтерського руху. 

"Разом зі спільником та за посередництва водіїв, які займалися доставкою гуманітарної допомоги для ЗСУ та Нацгвардії, останні систематично ввозили на територію України автомобілі на пільгових умовах під виглядом гуманітарної допомоги. Автомобілі оформлялися на адресу благодійного фонду для потреб військовослужбовців ЗСУ. Однак замість безоплатної передачі підрозділам ЗСУ вони підшукували покупців іномаркам з метою власного збагачення", - наголосили у прокуратурі.

Правоохоронці не розголошують прізвища викритого на продажі авто художника, проте, за даними "Еспресо.Захід", йдеться про засновника "Музею ідей", громадського діяча Олеся Дзиндру, який заперечує звинувачення.

Коментар нашим журналістам художник пообіцяв надати згодом. Завтра, 30 вересня, суд обиратиме йому запобіжний захід.

Варто також додати, що це вже не вперше волонтери заявляють про те, що проти них заводять кримінальні справи лише для того, аби скомпрометувати волонтерський рух.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews