Що кажуть у Альянсі про прискорений вступ України до НАТО

01.10.2022 10:57   Джерело: Портал Львів
Опубліковано : Львівський Новинар

На тлi заяв диктатора Путiна про анексiю окупованих територiй Росiєю Україна подала заяву на прискорений вступ до вiйськового союзу НАТО в обхiд Плану дiй щодо членства. Частина учасникiв Альянсу вже зробили свої заяви про пiдтримку вступу України.

«Де-факто ми вже пройшли свiй шлях до НАТО… Ми довiряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, i ми захищаємо одне одного. Це i є Альянс.

Де-факто. Сьогоднi Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка вiдповiдатиме нашому значенню для захисту всiєї нашої спiльноти. У пришвидшеному порядку», – заявив Президент України Володимир Зеленський.

Вiн пiдкреслив, що приклад Фiнляндiї та Швецiї показав, що можна вступити до НАТО без Плану дiй щодо членства.

Процедура вступу до НАТО може зайняти деякий час, але головне – для її початку потрiбна згода всiх країн-учасниць. На сьогоднi їх 30, оскiльки Фiнляндiя та Швецiя ще офiцiйно не стали членами Альянсу. При цьому захiднi партнери дали їм гарантiї безпеки на час, який потрiбний для проходження всiх процедур.

Зеленський наголошує, що Українi теж потрiбнi гарантiї, доки союзники шукатимуть консенсус, i пропонує взяти за основу готовий документ.

Реакцiя НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що кожна демократiя в Європi має право подати заявку на членство в НАТО.

«Ми поважаємо це право, i останнi роки ми говорили, що дверi Альянсу вiдкриттi. Члени НАТО на самiтi в Мадридi чiтко заявили, що поважають право України обирати власне майбутнє», – заявив Столтенберг.

Вiн також наголосив, що процедуру вступу України до НАТО мають пiдтримати всi 30 членiв Альянсу.

«Рiшення про членство мають ухвалювати всi члени НАТО, це рiшення ухвалюється консенсусом. Зараз ми фокусуємось на негайнiй пiдтримцi України, щоб вона захищалася вiд брутального вторгнення Росiї, i це головний фокус союзникiв НАТО», – сказав вiн.

Канада пiдтримує вступ України до НАТО. Мiнiстерка закордонних справ Канади Меланi Жолi висловилася iз пiдтримкою за вступ України до Альянсу.

«Наша позицiя не змiнилася. Ми вiримо в полiтику вiдчинених дверей НАТО i завжди були за Україну в НАТО. Ми вважаємо, що Україна має бути частиною НАТО», –заявила Меланi Жолi у Вашингтонi.

Латвiя, Литва та Естонiя заявили про якнайшвидший вступ України до НАТО. Свої заяви балтiйськi країни оприлюднили вiдразу пiсля того, як Україна подала заявку.

Очiльник МЗС Литви Габрiелюс Ландсбергiс, глава МЗС Латвiї Едгарс Рiнкевичс та глава МЗС Естонiї Урмас Рейнсалу опублiкували на своїх сторiнках у Twitter однаковi повiдомлення на пiдтримку членства України.

«Балтiйськi друзi України повнiстю пiдтримують прийняття України до НАТО так швидко, як це можливо. Смiливiсть України, яка надихає, може лише змiцнити наш союз», – йдеться в заявi Латвiї, Литви та Естонiї.

США також заявили, що пiдтримують полiтику вiдкритих дверей НАТО, але для цього Україна має отримати пiдтримку вiд всiх 30 членiв Альянсу.

«Полiтика США не змiнилася, ми пiдтримуємо полiтику вiдкритих дверей НАТО, але для цього iснує процес, якого країни мають дотримуватись», – повiдомив держсекретар США Ентонi Блiнкен.

Наразi Україна очiкує на позицiї решти 25 членiв Пiвнiчноатлантичного договору: Бельгiї, Великої Британiї, Данiї, Iсландiї, Iталiї, Люксембургу, Нiдерландiв, Норвегiї, Португалiї, Францiї, Грецiї, Туреччини, Нiмеччини, Iспанiї, Польщi, Угорщини, Чехiї, Болгарiї, Румунiї, Словаччини, Словенiї, Албанiї, Хорванiтiї, Чорногорiї i Пiвнiчної Македонiї.

Що дасть вступ у НАТО?

НАТО – вiйськовий союз незалежних, суверенних держав, що об’єдналися в iнтересах спiльної безпеки та захисту спiльних цiнностей.

Найбiльш актуальна для України перевага – це колективний захист. Стаття 5 договору НАТО передбачає, що напад на будь-яку з держав-членiв Альянсу розглядається як напад на них усiх. Тож сторонi, яка зазнала нападу, iншi члени iндивiдуально чи спiльно мають надати необхiдну допомогу, включно iз застосуванням збройної сили.

Окрiм цього, членство в Альянсi передбачає регулярнi спiльнi навчання вiйськових, обмiн розвiдувальними даними, втiлення стандартiв Альянсу у сферi безпеки.

Додамо, що понад 75% українцiв пiдтримують iдею вступу до НАТО.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Портал Львів