На Львівщині демонтували ще одну пам’ятку радянського режиму

03.10.2022 12:33   Джерело: pravdatutnews
Опубліковано : Львівський Новинар

На Львівщині ще залишається понад 170 офіційно зареєстрованих пам’яток радянського режиму. А загалом кількість цих споруд чи не втричі більша, розповідають активісти.

На Львівщині демонтували ще одну пам’ятку радянського режиму. Мова йде про статую у селі Прилбичі, що була розташована на території колишньої садиби графа Шептицького. Ця місцина свого часу  стала символом терору радянської влади.

У 1939 році НКВД розстріляли брата митрополита Андрея на тому місці, розстріляли його дружину і з ними о. Станіслав Скібневич, совети думали, що це о. Климентій, але він у той час був у Львові біля митрополита Андрея й ті тіла заборонили ховати. Лише за старання о. Климентія їх похоронили за тиждень у цьому парку, - розповідає о. Себастьян Дмитрух, директор музею митрополита Андрея Шептицького.

Священнослужитель додає, що після цих жахливих подій тут цинічно встановили цей пам’ятник, який символізує наругу над пам’яттю українського народу.  Вже зараз місцева влада розробляє проєкт щодо відновлення історичного вигляду цієї місцини.

Ми плануємо тут відновити попередньо, що ми говорили це статую Матінки Божої чи якийсь більш відпочинковий комплекс тут зробити. От там на дорозі стоїть Матінка Божа, то я думаю, що ми порадимось і з часом на наступний рік перенесемо її сюди в глибину парку й воно буде мати зовсім інший зміст, - каже Володимир Мацелюх, голова Новояворівської ОТГ.

Активісти ж кажуть, що подібних пам’яток на території Львівщини залишається ще чимало. До учасників ініціативи «Локальна декомунізація» постійно надходять звернення про ті чи інші артефакти, що залишилися у селах області.

Згідно списків пам’яток архітектури, які захищаються законом України, то нам відомо про 170 подібних пам’яток, насправді їх є набагато більше.

Я думаю не менше ніж втричі, бо дуже багато, навіть люди мандрують й дивляться по селах, що тут виситить таке й таке-то. Потім нам телефонують й доносять інформацію. Зробити статистику й назвати цифри ми не можемо, бо цього переліку немає, - додає Назар Мединський, представник ініціативи «Локальна декомунізація».

І додає, що вони вже мають перелік об’єктів, які потрібно демонтувати. Про них розкажуть найближчим часом.
 



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: pravdatutnews