Е-квиток на Львівщині запустять за 30 млн грн. Коли та як він почне діяти

23.11.2022 13:54   Джерело: zahid.espreso.tv
Опубліковано : Львівський Новинар

Електронний квиток у приміських та міжміських маршрутах у Львівській області планують запустити упродовж шести місяців. Київська компанія, яка інвестує у закупівлю валідаторів та їх встановлення в автобусах, витратить на це близько 30 млн грн.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко, передає "Еспресо. Захід".

За його словами, процес не швидкий, оскільки на території області курсує 1050 автобусів. У кожному з них потрібно встановити валідатор, синхронізувати та підготувати до подальшої експлуатації.

"Інвестором стала компанія з Києва "Смарт-Тикет Технолоджи", яка вже має досвід такого запуску у місті Черкаси. Відповідно до заявки, підприємство оцінює таку інвестицію у близько 30 млн грн. Сам валідатор коштує 700-800 євро.

Е-квиток покращить оплату послуг. Пасажир зможе зайти в автобус, розрахуватися карткою, телефоном, годинником чи будь-яким гаджетом та оплатити за проїзд. Тобто працюватиме це так, що людина заходить у транспорт та фіксує карткою чи іншим приладом, яка це зупинка, потім при виході знову виконує цю функцію. Система бачить, від якої до якої зупинки пасажир проїхав, і стягується відповідна плата за проїзд", – сказав Юрій Бучко.

Розрахунок карткою – це перший крок. Після цього, за словами чиновника, здійснюватимуть реєстрацію в системі перевезень пільгових категорій населення – таких приблизно 16. Тобто кожна громада на Львівщині зможе подати заявку, відповідно до якої буде надано право проїзду для певних категорій пільговиків у межах визначеного періоду – наприклад, один, п’ять чи десять разів на тиждень, адже не кожна територіальна громада має можливість забезпечити фінансування проїзду у громадському транспорті усім пільговим категоріям населення.

"У разі зникнення електроенергії чи зв’язку валідатор працюватиме автономно. Він має властивість накопичувати інформацію, і при появі першого з’єднання з інтернетом система синхронізується, після чого буде здійснена оплата", – додав Юрій Бучко.

Після запуску е-квитка у приміських та міжміських автобусах на Львівщині буде впроваджено перехідний період, коли пасажири зможуть розраховуватися готівкою. У водія буде планшет, за допомогою якого він фіксуватиме готівкову оплату за проїзд та видаватиме чек.

Наразі в Україні немає прикладів запуску е-квитка у громадському транспорті на території області. Такі приклади працюють в окремих містах, де тарифна сітка невелика. Якщо відстань руху чимала, наприклад, як зі Львова до Турки, де автобус здійснює 30-40 зупинок, на кожній з них встановлена інша тарифна зона. Відтак, Львівщина стане першою в Україні, де е-квиток запустять у приміських та міжміських маршрутах.

21 листопада конкурсна комісія при ЛОВА визначила переможця конкурсу стосовно впровадження е-квитка у приміських та міжміських автобусах на Львівщині. До участі зголосилися 5 компаній, а переможцем обрали ТОВ "Смарт-Тикет Технолоджи", що зареєстрована у Києві та займається комп'ютерним програмуванням. Її кінцевими бенефіціарами є киянка Євгенія Колодич та Павло Романішин, прописаний у Маріуполі. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: zahid.espreso.tv