Готові окуляри для корекції зору: кому їх можна носити, а кому не варто?

12.01.2023 15:57   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Стенди із готовими окулярами зустрічаються на кожному кроці: у підземних переходах, на ринках та навіть у магазинах з різними дрібницями. Вони значно дешевші, ніж моделі на замовлення, та мають оправи на будь-який смак. Офтальмологи попереджають, що такі окуляри є небезпечними для очей. Їх продавці не мають обладнання для перевірки якості лінз, коректності вказаних діоптрій чи розташування оптичного центру лінзи. Не купуйте оптичні товари у невідомих продавців. Заощадивши на засобах корекції, ви можете значно погіршити зір. 

На ринку часто зустрічаються окуляри, на яких вказана сила +02.00, а насправді одна лінза має показник +01.75, а інша +02.00, бо майстер переплутав скельця. Візуально ви не помітите різниці, але з часом відчуєте, що очі швидко втомлюються, починаються головні болі, а зір поступово погіршується. Якщо хочете заощадити, замовляйте готові окуляри на сайті інтернет-оптики, або купуйте у перевіреній оптиці свого міста. Пам'ятайте — готові окуляри не є небезпечними, але носити їх радять далеко не усім. Ми розповімо, кому можна, а кому краще замовити індивідуальне виготовлення. 

Кому можна носити готові окуляри?

Існує три параметри, що визначають щасливчиків, які можуть обирати готові окуляри для корекції зору:

  • Однакові діоптрії для обох очей;
  • Стандартна міжзінична відстань;
  • Відсутність вираженого астигматизму. 

Якщо у вашому рецепті вказані однакові показники для лівого і правого ока, ви можете заощаджувати на купівлі засобів корекції зору. У більшості оптик ви знайдете окуляри з оптичною силою від -06.00 до +6.00. Найлегше обрати модель для читання, адже вони мають крок оптичної сили в 00.25 чи 00.50 діоптрій. Ви легко знайдете модель з оптичною силою +00.75, +02.75 чи -01.50. Зважаючи на те, що готова оптика має однакові показники оптичної сили на обох лінзах, її не можуть носити люди, яким потрібна різна корекція для правого та лівого ока.

Важливо враховувати міжзіничну відстань, щоб оптичні центри лінз знаходитись навпроти зіниць. Медичним стандартом вважається відстань між центрами зіниць 62-64 мм. Саме цей показник використовується при центруванні готових окулярів. Якщо ви маєте стандартну міжзіничну відстань — вам пощастило. Якщо ж ваші показники відрізняються навіть на 2-3 мм, варто замовляти засоби корекції за індивідуальним рецептом. Якщо ігнорувати цей параметр, ви отримаєте нечітке зображення, головні болі та запаморочення. Але найгірше — ваш зір почне стрімко погіршуватись. Часто це призводить до появи синдрому лінивого ока, а це порушення неможливо коригувати. Тому замовляйте засоби корекції зору виключно у перевірених оптиках та після консультації з офтальмологом. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews