Діана Буцко

Діана Буцко

журналіст, огладач

Як змінилася українська армія за час великої війни

18.01.2023 20:07   Джерело: LvNews
Автор : Діана Буцко

2022 року Збройні сили України зіткнулися з війною, масштабів якої світ не переживав із часів Другої світової.

За вісім років російської агресії українська армія вже довела свою здатність обороняти країну від сильнішого противника, а після 24 лютого на полі бою почала застосовували західні практики, опановувати нову зброю й продовжувати навчатися. А до її лав стали люди, далекі від військової професії. 

Цьогоріч ЗСУ стали інститутом, який користується найвищим рівнем довіри в Україні. За даними Центру Разумкова, 96% українців довіряють армії. І ця довіра до ЗСУ зростала щороку: якщо 2011-го їм довіряли 59% громадян, то 2020-го — 71%. 

hromadske разом з експертами аналізує, як саме велика війна змінила ЗСУ.

null
Фото з мережі Інтернет

2022 у цифрах

Одна з найпомітніших змін — військовослужбовців стало значно більше. Широкомасштабне вторгнення росії змусило військово-політичне керівництво оголосити мобілізацію. За оцінками міністра оборони України Олексія Резнікова, у Збройних силах нині служать приблизно 700 тисяч військових, на кінець 2021-го їх було 246 тисяч. 

З них у ЗСУ працюють 50 тисяч жінок, 38 тисяч служать на військових спеціальностях. Торік їх було приблизно 30 тисяч. 2022 року для жінок створили уніфіковану форму, перші екземпляри якої військовослужбовиці вже отримали на тестування.

Збільшення кількості військових, а також значні витрати на війну зумовлюють потребу в більших коштах. Минулого року бюджет Міністерства оборони становив 126 мільярдів гривень. За даними, які озвучив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, із початку великої війни ЗСУ потрібно 130 мільярдів щомісяця. Наразі Міноборони отримало 989 мільярдів гривень. Завдяки збільшенню бюджету Міноборони підняло зарплати армійцям: 30 тисяч — тим, хто не бере участі в бойових діях, і 100 тисяч гривень — «за бої». 

Головнокомандувач Валерій Залужний за версією журналу Time увійшов до списку 100 найвпливовіших людей світу. 

null

Зброя, про яку навіть і не мріяли

Широкомасштабне вторгнення й успіхи української армії прискорили постачання зброї від західних партнерів. Арсенал української армії поповнився сучасними озброєннями в небачених раніше масштабах — від дронів до передових систем протиповітряної оборони NASAMS, IRIS-T, Patriot.

«Ми, напевно, навіть і не мріяли про таку кількість зброї і такої якості. Нам навіть іноді передають найновіше озброєння, яке ще ніде не використовувалося. Іноді наше поле бою використовують як випробувальний полігон», — зазначає полковник запасу Роман Світан.

Що важливо, додає він, партнери України тренують українських військових і техніка потрапляє до України вже з підготовленими екіпажами. 

Інший військовий експерт Сергій Кузан також зауважує прогрес української армії в опануванні західної зброї.

«Пам'ятаємо, до початку війни стояло питання, чи взагалі опанують наші солдати ручну зброю проти броньованої техніки, як-от Javelin, Stinger, NLAW. Тепер навіть провідні західні експерти говорять, що для опанування системи Patriot нам потрібно всього-на-всього кілька тижнів. Це неймовірний стрибок. Саме наші військові показали, що вони надзвичайно швидко опановують західне озброєння», — каже Сергій Кузан.

Він додає, що військова спроможність України посилюється пропорційно до збільшення постачань західної зброї та завдяки талантам українських командирів.

Окрім нової техніки, військові опановують і нові технології. Україна цього року отримала змогу «перетворювати наявне обладнання і системи на щось краще за допомогою технологій та інновацій», зазначає Бен Годжес.

«Управління армією змінилося. Після того як з’явилися "старлінки", з’явилася система Delta, що зараз працює практично як спільна система управління військами. Ми фактично прийшли до мережево-центричної війни, коли кожен командир взводу йде в бій із планшетом. Він бачить усе поле бою, ледь не всю країну з усіх боків. Він чітко розуміє завдання свого підрозділу», — докладніше пояснює Світан.

null
Фото з мережі Інтернет

«Одна з найбоєздатніших армій у світі»

«Зрештою, зараз вони є однією з найбоєздатніших армій у світі», — каже про ЗСУ професор стратегічних досліджень Сент-Ендрюського університету Шотландії Філліпс Пейсон О'Браєн.

Що важливо, 2022-го українська армія утвердилася у здатності не лише успішно оборонятися, а й планувати та здійснювати масштабні наступальні операції. 

«Наступ — це дуже важливий крок. Для нас ці наслідки закономірні, бо в нашого Генерального штабу були ще до початку війни плани з деокупації нашої території, — розповідає радник Міноборони Сергій Кузан. — Це не стало якоюсь несподіванкою для всього нашого військово-політичного керівництва, але стало показником для західних партнерів, адже щодо нас була така думка, що українська армія себе дуже добре показала в обороні, але, можливо, не має досіву ведення саме великих наступальних дій. Ось саме такі операції показали, що в нас є і досвід, і вміння проводити наступальні дії».

Лише за вересень ЗСУ звільнили у 5 разів більше території, ніж росія захопила за попередні три місяці. А загалом на середину листопада, за даними Інституту вивчення війни, ЗСУ звільнили 63% територій, захоплених росією після 24 лютого. 

Американський генерал у відставці Бен Годжес зазначає, що цього року «Україна освоїла інформаційні операції». Мається на увазі харківський контрнаступ, що супроводжувався дезінформаційною кампанією, яку підготував Генеральний штаб, анонсуючи операцію зі звільнення Херсона. росіяни очікували наступу на півдні, куди передислокували боєздатні підрозділи з Харківщини, й оголили цю ділянку фронту. російська розвідка виявилася не здатною передбачити підготовку українського наступу. 

«Генеральний штаб став дуже дисциплінованою і професійною організацією», — вважає Годжес.

Голова Українського центру безпеки та співпраці, радник Міноборони Сергій Кузан описує українську армію як таку, що «далеко попереду від середньостатистичної натовської армії». А полковник запасу Роман Світан зазначає, що ЗСУ довели всьому світу, що російська армія — це «картонна армія», з якою українці воюють без страху.

«Ми навчили наших партнерів не боятися російської армії», — каже Світан. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews