Способи реорганізації IT-інфраструктури, які допоможуть бізнесу вижити під час відключень електрики

08.02.2023 10:38   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Зупинка процесів, для яких потрібна електрика, найгіршим чином впливає на бізнес, адже спричиняє втрати значних сум та постійних клієнтів. Пропонуємо дізнатись, як бізнесу продовжувати роботу при незапланованих і віялових відключеннях електрики. У цій статті будемо говорити про IT-інфраструктуру та налагодження її роботи за допомогою перенесення своїх серверів до дата-центрів, оренди виділеного сервера або VPS у хостинг-провайдера, а також розгортання віддалених віртуальних офісів.

IT-інфраструктура

Але перед цим трохи статистики. Експерти Європейської Бізнес Асоціації з’ясували, що нестабільне постачання електрики змусило 9% підприємств призупинити діяльність, ще 40% – зменшити обсяги свого виробництва, а 66% – змінити графік роботи. При цьому найпоширенішими способами зменшити наслідки таких відключень стали релокація (близько 10%), завантаження даних в хмару (25%) та придбання генераторів (близько 86%).

Перенесення ІТ-інфраструктури обслуговування до сторонніх провайдерів

Від початку війни цим способом скористалися багато компаній в Україні. Головною їхньою ціллю було убезпечення важливих даних від повного знищення. Частина з них обрала хмари, деякі компанії перемістили обладнання у дата-центри. Ще одна категорія орендувала сервери у хостинг-провайдерів. Для багатьох компаній також був актуальний гібридний варіант, який передбачав збереження найбільш цінної інформації у локальній мережі та винесення робочих процесів на сторонні сервіси. Дехто ж зовсім відмовився від локальної IT-інфраструктури.

Всі вказані способи виявились дієвими та допомогли компаніям не втратити позиції навіть в умовах абсолютно непередбачуваних віялових відключень електроенергії. Запроваджені зміни зробили можливою роботу співробітників у віддаленому режимі, в той час, коли офіс не може повноцінно працювати. Звісно, якщо у них є електрика та інтернет.

До того ж відключення проводяться зазвичай почергово, тобто в одній частині міста вона може бути, а в іншій – ні. Це дає можливість певний час працювати в закладі або коворкінгу, де є світло або які працюють від автономних джерел живлення. 

Що стосується самих дата-центрів, у яких знаходиться обладнання з важливими даними компанії, вони вирішують проблему аварійних відключень за рахунок резервних джерел електроенергії. Надійні українські дата-центри працюють без світла на генераторах, маючи запас дизельного палива та можливість швидко його поповнити.

Переміщення ІТ-інфраструктури за кордон

В умовах воєнного вторгнення та його наслідків цей спосіб можна вважати найбільш ефективним. Адже, якщо в українських дата-центрах не буде електроенергії, зокрема від резервних ліній, то діяльність бізнесу може зупинитися. 

Якщо ж вся IT-інфраструктура буде винесена на сервери, розміщені в іншій країні, суттєво зменшується кількість факторів, які можуть негативно вплинути роботу підприємства. Це допоможе вирішити одразу декілька завдань. Бізнес-сервіси компанії будуть мати надійний захист в юридичному та фізичному плані.

В цьому випадку є можливість розгорнути IT-інфраструктуру у одному з відмовостійких дата-центрів з показниками доступності серверів від 99,97%. Варто обирати варіанти, де є багаторівнева система контролю доступу. Важлива також юрисдикція. Оптимальним рішенням буде вибір країн, в яких є закони, направлені на захист клієнтських даних та обладнання в ЦОДах.

сервери в дата-центрі

Створення віртуального офісу на сервері або в хмарі

Це ще один ефективний спосіб, який вже використовується багатьма компаніями, які постраждали від обмежень в пікові періоди пандемії COVID-19. В нових реаліях така послуга знову стала затребуваною, оскільки відкриває для працівників можливості для дистанційної роботи на віддаленому робочому столі, розміщеному на виділеному сервері, VPS або в хмарі. Віддалені офіси мають багато переваг:

  • гнучкість та невеликий бюджет (рішення доступні як для великих компаній, так і для підприємств середнього/малого сегменту);
  • високий рівень безпеки для корпоративних даних (передача здійснюється надійно зашифрованими каналами);
  • можливість отримання доступу з будь-якого місця на планеті та з будь-яких пристроїв, підключених до інтернету.

Крім цього, розгортання віртуального офісу під ключ відбувається доволі швидко.

Віддалене робоче місце допомагає співробітникам не тільки працювати з власного пристрою з даними підприємства, а і застосовувати програмне забезпечення компанії. Його не потрібно встановлювати на свій ПК, а тільки підключитися до акаунту і використовувати потужності сервера для роботи. Це зручно, адже не всі працівники мають власні пристрої з достатнім ресурсом для установки бухгалтерських програм або CRM.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews