Суд дозволив повернути будівельний паркан у Брюховичах, де замість школи планують житло і ТРЦ

20.02.2023 20:49   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Львівський окружний адміністративний суд скасував рішення Львівської міської ради про знесення будівельного паркана на вул. Широкій, 2 у Брюховичах.

Огорожу знесли восени минулого року, коли виявилось, що на місці недобудованої школи планують збудувати торговий центр та житло. Рішення суду фактично розблоковує будівництво, проти якого виступає міська рада Львова.

Як повідомляли «Наші гроші. Львів» у матеріалі «Один відсоток для ветеранів», незадовго до приєднання до Львівської громади, 2020 році, Брюховицька селищна рада безкоштовно передала підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» земельну ділянку на вул. Широкій, 2. Тоді йшлося, що ця організація збудує на місці недобудованої школи реабілітаційний центр для ветеранів. Втім, виявилось, що насправді там планують збудувати торговий центр і житло, а реабілітаційний центр мав займати лише 1%. 

Навесні 2021 року цією справою зацікавилась поліція, яка відкрила провадження за статтею про зловживання владою. У червні у межах провадження Галицький районний суд Львова наклав арешт на 3,5 га землі під недобудованою школою, а у вересні 2022 року цей арешт зняли. Невдовзі на цій земельній ділянці встановили будівельний паркан, щоб розпочати масштабне будівництво.

Втім 26 жовтня міська комісія ТЕБ і НС прийняла рішення паркан демонтувати. Наступного дня комунальники зняли огорожу, а в’їзд на ділянку перегородили бетонними блоками.

Рішення міської ради, вочевидь, не задовольнило підприємство і воно звернулось до суду. 8 лютого 2023 року Львівський окружний адміністративний суд розглянув позов підприємства громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», яке просило визнати демонтаж будівельного паркану протиправним. Представник компанії-забудовника заявив, що комісія ТЕБ і НС не мала підстав для усунення будівельного майданчика. Також він заявив, що підприємство має усі дозвільні документи на будівництво, а рішення міської ради «стосується обмеження права приватної власності позивача на ділянку».

Представник міської ради у суді натомість заявив, що комісія ТЕБ і НС винесла своє рішення про демонтаж огорожі, бо під час облаштування будівельного майданчика забудовник порушив благоустрій, зрубав дерева та не погодив заїзди на земельну ділянку та дорожні знаки перед ними. 

Окрім того, юрист міськради в суді заявив, що рішення Брюховицької селищної ради про списання недобудованої школи на вул. Широкій, 2 та надання забудовнику земельної ділянки за цією адресою є незаконними, і міська рада з ними не погоджується.

Суддя Олександр Коморний, який розглядав цю справу, вирішив, що комісія ТЕБ і НС не є органом, який може приймати рішення у містобудівній сфері. Окрім того, суд встановив що «Львівська здравниця» сплатила 247,6 тис. грн компенсації за зрізані дерева у бюджет Брюховицької селищної ради у жовтні 2021 року. 

Щодо самих будівельних робіт на вул. Широкій, 2, то суд вирішив, що жодних проблем з ними немає.

«Як встановлено судом, позивач на земельній ділянці яка належить йому на праві постійного користування, проводив роботи по влаштуванню огородження будівельного майданчика, які входять до переліку підготовчих робіт. Суд встановив, що підготовчі роботи проводились позивачем на підставі зареєстрованого Державною інспекцією архітектури та містобудування України 22.09.2022 повідомлення про початок виконання підготовчих робіт», – вказано в ухвалі суду.

З огляду на це, на думку, суду, забудовник не повинен був отримувати дозвіл від міської ради.

Суддя також звернув увагу на те, що Галицька районна адміністрація 25 жовтня склала протокол про адміністративне правопорушення на керівника підприємства, але через місяць сама ж закрила це провадження «у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення».

Отож суддя Олександр Коморний повністю задовольнив позов підприємства і визнав протиправними знесення будівельного паркану на вул. Широкій, 2 та встановлення комунальниками обмежувальних блоків.

Раніше ми повідомляли, що будівництвом житла в Брюховичах цікавилась запорізька компанія Sensar Development, яка зайшла на львівський ринок під час війни. Цю інформацію нам підтвердили в підприємстві громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». Мабуть, суспільний резонанс і скандал довкола будівництва налякав потенційного інвестора, оскільки на сайті Sensar Development досі немає згадок про цей проєкт.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews