У Львові на купівлю генераторів витратили близько 5,5 млн грн

27.02.2023 13:34   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Батьки скаржаться на відсутність генераторів у закладах освіти.

Попри заяви Львівської міської ради про забезпеченість садочків та шкіл Львова генераторами, чимало батьків скаржаться на відсутність генераторів, що є проблемою для навчання під час відключення електроенергії, адже діти навчаються без світла та тепла. Про це повідомляє  LVIV.MEDIA.

2022-го у Львівській міській територіальній громаді на закупівлю генераторів для закладів освіти витратили близько 5,5 млн гривень. В Управлінні освіти Департаменту розвитку Львівської міськради на запит повідомили, що всі заклади дошкільної освіти та заклади загальної середньої освіти у Львівській громаді забезпечені таким обладнанням.

«У садочку, до якого ходить моя дитина, якщо відключають світло, то їсти приготувати не можуть, адже всі плити електричні. Просять давати дітям обіди із собою. Також відключається опалення, і дітям доводиться мерзнути», — розповіла на умовах анонімності Ірина, дитина якої ходить у львівський садочок.

Частина садочків та шкіл Львова отримали генератори від благодійних фондів або як подарунок від чиновників чи депутатів. Однак вживу генератори у закаладах освіти так і не бачили. Також батьки неодноразово залишали заявки на «Гарячій лінії Львова» щодо відсутності опалення під час відключення електроенергії. 

Власне, більшість наявних генераторів мають невелику потужність і призначені лише для роботи пункту обігріву та для подачі світла до укриттів, заживлення інтернету чи зв'язку у критичній ситуації.

«Коли в навчальних закладах зникає електроенергія, заживити світлом всю школу, харчоблок, комп’ютери і прилади просто неможливо», — пояснював у коментарі Дивись.info керівник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк.

Водночас, коли Львівська міська рада переконує, що усі школи і садочки громади таки забезпечені генераторами, деякі депутати від ЄС ініціюють закупівлю нових генераторів.

Так, депутат Львівської міської ради від політичної партії «Європейська солідарність» Юрій Ломага написав на своїй сторінці у Facebook 27 січня про таку ініціативу.

«Фракція „Європейська Солідарність“ Львівської міської ради ініціює закупівлю генераторів для усіх шкіл та дошкільних навчальних закладів міста. Для нас важливе забезпечення безпеки та стабільності в освітній системі. Ми переконані, що першим питанням бюджету розвитку Львівської ОТГ 2023 року має бути саме закупівля резервних джерел живлення для освітніх закладів!», — йдеться у повідомленні.

У разі надзвичайної ситуації та відключення електроенергії у Львові на понад 24 години, школи мають стати пунктами обігріву. Відтак, заклади освіти мають бути обладнані буржуйками та генераторами.

Такі пункти обігріву управління освіти нібито дооблаштувало всім необхідним ще на початку грудня 2022-го.

«Ми дооблаштовували наші пункти обігріву. Вони почнуть працювати, коли протягом 24 годин у нашому місті не буде електроенергії та тепла. Тоді наші мешканці матимуть можливість прийти у них, зарядити мобільні телефони, випити гарячого чаю і провести час», — розповідав у відеозверненні 4 грудня голова освітян Львова Андрій Закалюк.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews