7 млн євро кредиту на розбудову митного пункту «Краківець» віддали польській фірмі з українцями на субпідряді

01.03.2023 14:39   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

За результатами тендеру Державна митна служба замовила фірмі Intex Group Sp. z о.о. (Польща) будівельні роботи у пункті пропуску «Краківець» на українсько-польському кордоні за 6,69 млн євро.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2027 року, тобто за п’ять років збудують ділянку для легкового автотранспорту та автобусів у пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець». Крім того, відновлять інфраструктуру української частини існуючого пункту пропуску «Краківець» в умовах його роботи. Третину робіт виконає український субпідрядник «Гарантбуд».

Серед іншого збудують очисні споруди і громадські туалети. Після виконання робіт пункт пропускатиме 8 420 пасажирів, 3 000 легковиків, 1 300 вантажівок і 100 автобусів на добу.

Закупівля фінансується за договором між Україною і Польщею про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги від 2015 року, який Україна ратифікувала в 2016 році. Тому в тендері могли брати участь лише польські компанії. До них була низка вимог від Мінфіну Польщі. Зокрема вони мали сплатити податки і збори у Польщі, подати фінансові звіти за останні три роки, працювати у Польщі протягом останніх трьох років, а також мати досвід втілення проектів у відповідному секторі, підтверджений рекомендаціями. Ще треба було мати певну кількість сертифікованих провідних інженерів-консультантів та інженерів з охорони праці з певним досвідом, а також сертифікованого аудитора безпеки автодоріг.

Нагадаємо, навесні 2018 року тоді ще Державна фіскальна служба вже замовляла іншій польській фірмі «IDS-Bud S.A.» такі роботи на пункті «Краківець» за 6,90 млн євро.

Нині конкурентами переможця були інші дві польські фірми – «Drog-Bud Sp. z о.о.» та «Compremum S.A.». Формальна економія відносно очікуваної вартості становить 3%.

Польська «Intex Group» з капіталом 50 тис злотих створена в 2016 році. Вона знаходиться у Сосновці. Головою правління та акціонером фірми є громадянин Польщі Антон Шевчук, а її уповноваженим представником – Роман Анджей Дрипс. На сайті фірми партнерами зазначені українські фірми «Київміськбуд» і «Гарант-Енерго» та аеропорт «Бориспіль».

Ужгородським «Гарантбудом» володіє та керує місцевий житель Олег Длуський. Фірма створила консорціум «Термінал Япи і Гарантбуд» разом із компанією «Термінал Япи ве тіджарет анонім шіркеті» (Туреччина). Ще «Гарантбуд» заснував консорціум «Адамант і Кінтегро», де його партнерами є київська фірма «Кінтегро» Сергія та Наталії Мазурів та мукачівська «Будівельна компанія «Адамант» киянина Петра Левченка та ужгородця Романа Топазли. Раніше «Адамант» входив (зараз ні) до складу корпорації «Укрбуд», діяльність якої контролював скандальний бізнесмен та екснардеп Максим Микитась.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews