Відходи деревообробки як альтернативне паливо

02.03.2023 16:01   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Правильна утилізація відходів деревообробки дає змогу отримати альтернативне паливо — пелети, брикети чи штучні дрова. Його можна використовувати для генерації тепла та електроенергії як у побутових, так і в промислових масштабах. Це приносить користь окремим підприємствам, економіці країни та навколишньому середовищу. Розповідаємо докладніше, як відбувається переробка відходів деревообробної промисловості. 

Що таке пелети?

Так називають циліндричні гранули, що використовують як паливо для котлів опалення, парових турбін чи промислових печей. Їхнє джерело — утилізація відходів деревообробних підприємств. До складу пелет входять такі побічні продукти виробництва, як стружка, тирса, щепа тощо. 

Пелети можна модифікувати, підвищуючи їхню тепловіддачу, збільшуючи час горіння чи зменшуючи зольність. Для цього до їхнього складу додають важкі вуглеводні, вугілля, торф, відходи паперової промисловості чи макулатуру. Це значно розширює сферу застосування альтернативного палива. 

Крім того, переробка відходів деревообробної промисловості не обмежується пелетами. В побутових камінах та печах часто використовують штучні дрова та прямокутні брикети. Вони мають більший розмір, внаслідок чого горять повільніше і дають змогу приділяти вогню менше уваги. В промисловості та енергетиці, навпаки, часто використовують малі сферичні гранули, які швидше віддають тепло і залишають менше золи. 

Чому виробництво пелет настільки важливо?

Обсяг споживання вугілля та нафти у світі безперервно росте, а їхні запаси, відповідно, зменшуються. Це призводить до подорожчання енергетичних ресурсів та сповільнення глобального економічного зростання. В таких умовах людство змушено шукати альтернативні джерела енергії. 

Одним із них є утилізація відходів деревообробки. Згідно з технічними картами промислових підприємств, близько 20–30% сировини припадає на побічні продукти. Їхнє повторне використання дає змогу зменшити залежність від традиційних видів палива та оптимізувати собівартість готових виробів. 

Така ж сама ситуація у лісовому господарстві. Заготівля деревини на одному гектарі в середньому дає 20 тонн побічної продукції — дрібних гілок, коріння, тирси та щепи. А з 1 га міських парків за рік вдається отримати до 200–500 кг такої сировини. 

Утилізація відходів деревообробки приносить подвійну користь. По-перше, вона дає змогу  повернути в економічний обіг частину матеріалів, які не можна використовувати іншим способом. По-друге, ця технологія скорочує логістичні ланцюжки. Замість того, щоб відвозити побічні продукти на звалище, їх переробляють на місці. 

Як відбувається виробництво пелет?

Утилізація відходів деревообробних підприємств потребує спеціального обладнання, яке випускає стандартизовані вироби, придатні для використання в енергетиці чи теплогенерації. Українська компанія Biosmartex пропонує комплексні рішення з переробки побічних продуктів промисловості. Її спеціалісти виконують повний цикл робіт — від індивідуального проєктування до монтажу, налаштування та сервісу. 

Переробка відходів деревообробної промисловості відбувається так:

  1. Подрібнення. Оскільки сировина може мати різну форму та розміри, її потрібно перетворити на тріску та тирсу. Для цього використовують молоткові дробарки та щепорізи. 
  2. Сушка. Напівфабрикат потрапляє до циклонної камери. В ній циркулює гаряче повітря, яке відводить надлишок вологи у піддони. 
  3. Гранулювання. Суха тирса подається в робочу зону шнековим навантажувачем. Вона змішується з іншими матеріалами та обробляється методом гарячого пресування. 
  4. Просіювання. Готовий продукт проходить через промислове сито — грохот. Дрібні залишки тирси відсіюються. Вони подаються на початок лінії, де відбувається утилізація відходів деревообробних підприємств. 
  5. Охолодження. Очищені пелети потрапляють на конвеєр. Вони транспортуються до місця сортування та пакування, охолоджуючись у процесі. 

Звичайно, це лише один із прикладів організації виробництва. Іноді підприємство потребує альтернативних продуктів. Наприклад, добре подрібнена та висушена щепа може бути природним фільтром для води та розчинів. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews