УПЦ МП просять на вихід. Що відомо про виселення з Києво-Печерської лаври?

30.03.2023 23:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
До 29 березня Українська православна церква московського патріархату мала звільнити будівлі Києво-Печерської лаври — держава розірвала з церквою договір оренди.
 
Протягом тижнів священики потроху вивозили речі, але в день X заявили, що йти не збираються. Все, що відомо про виселення УПЦ МП, — у матеріалі hromadske.

З чого все почалося

У липні 2013 року уряд тодішнього прем'єра Азарова погодився передати в безоплатне користування релігійній організації «Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) УПЦ МП» 79 об’єктів так званої Нижньої лаври — території, де розташовані печери та монастир. З комплексом об’єктів, які передали раніше, УПЦ МП отримала у своє розпорядження понад 50% усіх площ Лаври.

Характерним у розпорядженні 2013 року було те, що в ньому не прописали термін, на який об’єкти Лаври передають цій церкві. Тобто вона могла користуватися ними, скільки бажала. Принаймні так було досі.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну влада почала активну боротьбу з російськими агентами впливу. Служба безпеки України побувала з обшуками у приміщеннях УПЦ МП по всій країні, а низка священників отримали підозри й обвинувачення за співпрацю з окупантами.

У грудні 2022-го удару завдав президент Володимир Зеленський: запровадив санкції щодо намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя), а також увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Москві.

Саме рішення на діяльність УПЦ МП не впливало, але стало тригером для наступних дій. Так, Зеленський доручив перевірити, чи дотримуються умови користування Києво-Печерською лаврою та її майном і чи взагалі є правові підстави для такого користування. І в Міністерстві культури порушення знайшли.

null

 

null

Які порушення?

10 березня стало відомо, що Міжвідомча робоча група встановила порушення умов договору щодо використання державного майна. Більше деталей у Міністерстві культури не розкривали, але глава Мінкульту Олександр Ткаченко вказав на незаконні забудови на території Лаври.

LB.ua опублікувало фрагмент висновків аудиторської перевірки, яка виявила на території Лаври 36 незаконних новобудов. За даними джерел видання, всі вони є комерційними та господарськими приміщеннями, тобто не мають прямого стосунку до чернечого життя.

З речами на вихід?

УПЦ МП попередили, що через порушення договору вона має до 29 березня звільнити зайняті будівлі за адресами вул. Лаврська, 11 та вул. Лаврська, 15 для проведення процедури прийняття-передання держмайна. Для контролю організували спеціальну комісію за участі СБУ та МВС, куди також запрошували представників монастиря.

Окрім того, 31 грудня в УПЦ МП завершився термін оренди Успенського і Трапезного соборів на території Верхньої лаври. Митрополит Павло просив президента Зеленського залишити собори за УПЦ МП. А втім, Ткаченко заявив, що розірвання договору стосується всіх приміщень, які орендує УПЦ МП в Лаврі. 

У відповідь церква заявила, що жодної інформації про юридичні підстави для виселення з Лаври у листі Мінкульту не було, а висновки комісії «складалися, вочевидь, упереджено та з грубим порушенням юридичних норм».

Після попередження УПЦ МП намагалася вплинути на ситуацію, привертаючи увагу громадськості: священники записували відеозвернення до влади, ходили до Офісу президента просити про зустріч із Зеленським та заявляли, що молилися за його перемогу на виборах. 

На захист УПЦ МП стали навіть у росії, що міністр культури Олександр Ткаченко назвав «пострілом у ногу». У кремлі скаржилися на «незаконні дії київського режиму». А предстоятель РПЦ патріарх кирило звернувся до міжнародних релігійних діячів та організацій, після чого Папа Римський Франциск стримано закликав «поважати релігійні місця». 

Та поки представники УПЦ МП переконували, що нікуди йти не збираються, з Лаври потроху вивозили майно. Журналісти зафільмували вивезення особистих речей, меблів, раковин, а також — вантажівок із запакованими речами, вміст яких не розкривали. 

Глава Мінкульту запевнив, що машини на виїзді з Лаври перевіряли, а головним завданням було зберегти музейний фонд. У разі зникнення чогось із державного майна міністр попередив про кримінальну відповідальність. 

День Х

29 березня настало, а виселення УПЦ МП з Києво-Печерської лаври, якого чекало багато людей, так і не відбулося. Зранку на території Лаври зібралися сотні вірян та прихильників Української православної церкви, а священники проводили службу. 

Як стало відомо, монастир УПЦ МП 23 березня подав позов до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» про визнання недійсною односторонню відмову від договору. Однак суддя, який мав розглядати справу, заявив про самовідвід. Тепер її передадуть уповноваженому працівнику Господарського суду Києва для розв'язання питання про повторний автоматичний розподіл справи.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що він та духовенство УПЦ МП мають право залишитись і не планують покидати Лавру до закінчення судового розгляду.

Митрополит Климент заявив, що «ніякого виселення ні 29-го, ні 30-го, ні 31-го, ні в інший час не може бути», оскільки немає «жодних юридичних підстав», щоб монахи виселялися з Києво-Печерської лаври.

Проте Міністерство культури не говорило про виселення ченців. Навпаки — там зазначали, що чернече життя не припиниться після завершення ревізії, але монахи УПЦ МП «мають визначитися», як вони можуть залишитися там.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній закликав братію Києво-Печерської лаври співпрацювати. Він запевнив, що ченців захищатимуть від залякувань з боку теперішнього очільника Лаври, богослужебною мовою буде давня слов'янська разом із сучасною українською. А керувати поточними справами обителі будуть ті, хто знає традиції та життя монастиря, належить до братії, має відповідні здібності й «не заплямував себе відданістю "русскому міру"».

Ткаченко вважає, що якщо хтось і має виїжджати, то це «очільники, які вели незаконну забудову: митрополити Павло, Антоній та Синодальне управління адміністрації УПЦ МП»

В УПЦ компромісну пропозицію почули, але очікувано відкинули. Митрополит Павло наголошує, що УПЦ має довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного стану, тож священники залишатимуться в Лаврі до закінчення суду. 

«Я сказав, що з хреста не сходять — з хреста знімають. Ми не потребуємо таких "компромісів"», — сказав він.

Як відомо, суд не підтримав прохання УПЦ МП заборонити звільнення цією церквою будівель, які перебувають на балансі державного заповідника «Києво-Печерська лавра». Якби суд задовольнив заяву, то виселення з Лаври було б призупинене, допоки не буде ухвалене рішення щодо позову церкви проти заповідника.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко з посиланням на ухвалу суду від 28 березня.

 Джерело: "Громадське"


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews