До кінця цього року у Львові запрацює сміттєпереробний завод

03.04.2023 21:21   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Сміттєпереробний завод у Львові готовий на 25%. Зводять його на вул. Пластовій, 13 біля очисних споруд «Львівводоканалу».

У понеділок, 3 квітня, міський голова Львова Андрій Садовий оглянув хід будівельних робіт.

Механіко-біологічний комплекс перевантаження та переробки твердих побутових відходів будують на ділянці, площею 9,7 га. Зводить його одна з найбільших будівельних компанії Польщі Control Process S.A. Іноземний підрядник продовжує роботи, навіть попри повномасштабне вторгнення Росії.

«Зараз ми забиваємо палі, робимо фундамент, металеві конструкції даху і за три-чотири місяці будемо закривати панелями зовнішні фасади. Контракт ми підписали наприкінці 2021 року, а земляні роботи розпочали у 2022 році», – розповів керівник проекту, представник генерального підрядника Control Process S.A. Кшиштоф Хабіер.

До кінця 2023 року підрядник планує повністю завершити будівництво заводу і перейти до етапу монтування обладнання. Відтак у 2024 році сміттєпереробний завод вже запрацює.

«Це одна з найскладніших ділянок у Львові, адже тут поруч тече Полтва. Щоб уможливити ці будівельні роботи, тут забили орієнтовно 2 тис. паль. Навіть, коли планували проект, то палі були одного розміру, а потім зрозуміли, що геодезія зовсім інша», – наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Передбачається, що на заводі можна буде переробляти 250 тис. тонн відходів на рік. Це саме та кількість відходів, яку сьогодні збирають у Львові. Переробка сміття на заводі дозволить також підготувати матеріал для RDF-палива.

«RDF-паливо – це альтернативне паливо, яке є замінником бурого вугілля і газу. Це дозволить нашій країні в майбутньому відмовитися від газу і забезпечити державу хорошим матеріалом, який вже використовується в Польщі чи в країнах світу», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Тарас Калужний.

Будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки ТПВ на вул. Пластовій, 13 реалізується за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку, а також Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.

«Велика підтримка Європейського банку реконструкції та розвитку. По цьому проекту ми маємо орієнтовно 10 млн євро – це грант. Коли ми починали цей проект, то вартість будівництва була орієнтовно 35 млн євро. Зараз розуміємо, що дещо треба буде докупити, навіть доведеться скорегувати сам проект. Я думаю, якщо вкладемося в 50 млн євро, то буде добре», – додав мер Львова Андрій Садовий.

 Це буде перший такий комплекс в Україні. Там працюватиме понад 180 робітників. У найближчі тижні керівництво заводу поїде на довготривале навчання у Польщу.

Зазначимо, що налагодження системи поводження з ТПВ у Львові, окрім будівництва сміттєпереробного заводу, передбачає і рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та компостування харчових та садово-паркових відходів.

Щодо рекультивації, то вона відбувається у два етапи: технічний (в межах якого тіло звалища вирівняли та накрили спеціальним технологічним захисним екраном, що унеможливлює потрапляння опадів всередину, а відтак – подальше утворення фільтратів) та біологічний (в межах якого висадять зелені насадження, що сформує полігон в Грибовичах як великий сквер). Станом на 1 квітня на Грибовицькому полігоні виконали 91% всіх робіт.

Що стосується компостування харчових та садово-паркових відходів, то цей проект успішно працює у Львові з 2020 року. Це перший в Україні комплексний проект із роздільного збору органічних та садових відходів та їх подальшого перероблення на міській станції компостування.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews