СБУ почала розслідування щодо ймовірної страти українського військового

12.04.2023 21:22   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
Служба безпеки України почала досудове розслідування через відео, на якому російські війська стратили, як зазначається, українського військового.

Про це повідомляє СБУ.

Кримінальну справу відкрили за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу — жорстоке поводження з військовополоненим у поєднанні з умисним вбивством. Санкція статті передбачає від 10 до 15 років за ґратами або довічне ув'язнення.

«Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде  дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання», — зазначив голова СБУ Василь Малюк.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс генпрокурора. Там зазначили, що слідчі шукають причетних до злочину та встановлюють особу вбитого військового.

Увечері 11 квітня проросійські ресурси поширили відео, на якому страчують, ймовірно, українського військового: живому чоловіку відрізали ножем голову.

На відео — люди у військовій формі, які розмовляють російською та мають білу пов’язку, яка є одним із розпізнавальних символів окупантів. На руці чоловіка, якого закатували, є жовта пов’язка, яку зазвичай використовують для ідентифікації українські військові. На відео видно зелене листя, тож, імовірно, запис могли зробити певний період тому.

Одразу після того, як українські ресурси почали повідомляти про появу такого відео, керівник Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Telegram написав: «За все буде відповідь і відповідальність».

Крім того, журналісти американського видання CNN виявили ще одне відео, на якому, ймовірно, найманці ПВК «Вагнер» стратили двох українських військових. Відповідно до опису, на відео видно обезголовлені тіла двох українських військових, які лежать на землі біля знищеної військової бронемашини. Схоже, що у військових були відрізані ще й руки.

Це не вперше в мережі з'являються відео розправи над українськими військовополоненими. Наприклад, у березні 2023 року поширили відео, на якому чоловік у формі української армії говорить «Слава Україні!», після чого його одразу розстрілюють. СБУ ідентифікувала особу розстріляного — це Олександр Мацієвський, який є уродженцем Молдови. Він був снайпером 163 батальйону 119 окремої бригади ТрО Чернігівської області. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews