У центрі Львова звели скляний інформцентр за 4 млн грн

05.05.2023 16:24   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На Меморіалі Героїв Небесної Сотні у Львові відкрили інформаційний центр.

Скляна споруда площею 24 кв. м коштувала місту 4 млн грн. Про це повідомляє Львівський портал.

«Якісно, стримано, в унісон із меморіалом і абсолютно гармонійно з оточенням. Наче завжди тут був. Ззовні, з боку вулиці Замкової – кортен як символ палаючої барикади, з боку меморіалу – дзеркальний фасад, що не навантажує громадський простір і водночас не відволікає увагу від власне стели меморіалу», – так про відкриття інформаційного центру на Меморіалі Героїв Небесної Сотні повідомив заступник міського голови з питань містобудування Любомир Зубач. 

За його словами, всередині ця невелика споруда вміщує сам інформаційний центр. Тут буде працівник, який розповідатимете про події Революції Гідності. Також там встановили проектор. У цій же споруді є невелика кімната для охорони меморіалу та інклюзивна вбиральня.

Як повідомляє інформаційний портал депутатів міськради, зведення інформаційного центру на меморіалі Героїв Небесної Сотні коштувало 4 млн грн. Площа цієї споруди становить всього 24 кв. м — 12 для самого інформаційного центру і 12 — для охорони.

Голова комісії фінансів та планування бюджету Наталія Шелестак наголосила, що рішення про побудову дороговартісної споруди ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради без згоди депутатського корпусу. 

«У той час, коли почалось повномасштабне вторгнення, ми дозволили виконкому, у разі необхідності, діяти за погодженням із бюджетною комісією, та без сесії приймати рішення. Виконком, порушуючи норму цієї ухвали, без згоди бюджетної комісії надав дозвіл на побудову на меморіалі Героїв Небесної Сотні споруди на 24 кв м за понад 4 млн грн. Тобто це більше 4 тисяч доларів за метр квадратний! 12 метрів квадратних – для охорони і 12 метрів квадратних  – для інформаційного центру. По суті – це дорогий МАФ, але занадто дорогий для міста. Нас це, звичайно, обурило, але ми про це дізнались вже тоді, коли виконавці прийшли на комісію за наповненням – інформаційні стенди, меблі, кавомашина. Ми погодили наповнення центру, бо логічно, що воно мало би там бути. Проте  хочемо, щоб мер у своєму щорічному виступі під час «Години запитань до мера» дав нам відповідь на наші запитання. Чому прийняли таке рішення у час, коли в країні повномасштабне вторгнення? Навіщо такі витрати – 4 тис доларів за метр квадратний? Нагадаю, раніше уже йшлося про 5 млн грн за біотуалет, що здійняло хвилю невдоволення в громаді. Я переконана, що такі витрати зараз недоречні і невчасні для бюджету міста», – підкреслила Наталія Шелестак.

Як зазначив Любомир Зубач, замовником робіт було Львівське комунальне підприємство «Зелений Львів», архітектором — Андрій Лесюк та компанія Guess Line Architects. Ця компанія є співавтором самого меморіалу Героїв Небесної Сотні.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews