На Львівщині демонтували плити на кладовищі радянських солдатів

10.05.2023 09:49   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Поховання перенесуть з центру міста.

Кладовище у центрі Мостиська в сквері по вулиці Міцкевича виникло у кінці 40-х років XX століття. На ньому ховали представників радянських органів влади та енкаведистів, що загинули у боях із відділами УПА.

Про це повідомив секретар Мостиської міської ради Олег Макар, - пише "Бомок".

“Відповідно до рішення виконкому Мостиської міської ради “Про демонтаж пам’ятників тоталітарного режиму” у Мостиськах силами комунального господарства демонтовано бетонні плити на кладовищі енкаведистів та комуністичних партійних функціонерів по вулиці Міцкевича. Ділянка підготовлена для проведення ексгумаційних робіт та перезахоронення на кладовище по вулиці Галицькій”, – сказав Олег Макар.

рішенням виконкому «Львівської облради депутатів трудящих» № 183 від 5 травня 1972 року «Про взяття під державну охорону пам’ятників археології, історії та мистецтва, розташованих на території Львівської області» це кладовище було включене до пам’яток історії місцевого значення міста Мостиська. 

У 1974 році, згідно із постановою «Львівського обкому КПУ» та облвиконкому від 23 липня 1973 року на кладовище по вулиці Міцкевича було перенесено також братську могилу радянських солдатів із міського кладовища по вулиці Галицькій (у той час вулиці Леніна). У цій могилі у 1956 році було поховано останки 56 радянських військових, які загинули на Мостищині у боях з німцями влітку 1944 року. 

Отже, було об’єднано два поховальні об’єкти в один, який у списку пам’яток значився як «Кладовище радянських воїнів» (1 братська, 33 індивідуальні могили, в тому числі могила Торопова О.Ф., героя СРСР). Також були присвоєні охоронні номери: «Кладовище радянських воїнів та мирних жителів» № 542, №543 та «могила Торопова О.Ф., героя СРСР» № 543a.

У 2022 році Мостиська міська рада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України з обґрунтуванням необхідності переміщення цих об’єктів зі скверу на вулиці Міцкевича на міське кладовище по вул. Галицькій з метою благоустрою території.

5 січня Мостиська міська рада отримала дозвіл від Мінкульту для перенесення кладовища радянських солдатів з центральної частини міста. 26 квітня у Мостиській громаді знесли два радянські пам’ятники.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews