Російські хостинг-провайдери продовжують надавати свої послуги в Україні

12.06.2023 15:46   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Перед розміщенням сайту в інтернеті необхідно відповідально підійти до питання вибору хостинг-провайдера. На жаль, багато російських і наближених до країни-агресора провайдерів досі надають свої послуги в нашій країні, але важливо розуміти, що співпрацювати з ними небезпечно з багатьох причин.

Український хостинг-провайдер Cityhost.ua ділиться порадами, як розпізнати в мережі росіян та чому варто уникати співпраці з їхніми сервісами. 

null
Фото з мережі Інтернет



Чому не варто розміщувати свій сайт на російському хостингу

З початку повномасштабної війни практично всі російські хостинг-провайдери та реєстратори доменних імен втратили можливість надавати свої послуги в Україні через їхнє блокування. При цьому деякі з них вирішили змінити розміщення, домени, IP-адреси, що дозволило їм залишитися на ринку нашої країни.

Відмовлятися від співпраці з російськими хостерами варто щонайменше з таких причин:

  • Оплата їхніх послуг автоматично дорівнює фінансуванню війни проти України.
  • Якщо такого провайдера вирахують, його можуть заблокувати, а ви втратите свій веб-ресурс.
  • Дуже важливо підтримувати саме українських хостерів задля розвитку економіки нашої країни.

Також не забувайте про те, що зараз багато провайдерів з України, Європи та США масово блокують веб-ресурси та трафік із росії. Таким чином, при розміщенні сайту на хостингу окупантів і наявності російської IP-адреси з великою ймовірністю в українських користувачів просто не буде до нього доступу. Тому навіть якщо підприємець веде бізнес-діяльність на території України, але його сайт розміщений на російському хостингу, користувачам нашої країни може бути складно зайти на такий веб-ресурс.

Варто відзначити й ініціативу українських хостерів, внаслідок якої було заблоковано тисячі клієнтів із росії. Одним з перших таку ідею запропонував Cityhost.ua, коли заблокував усі російські акаунти та закрив доступ до сайту для користувачів із російськими IP-адресами. Цю ініціативу підтримали десятки інших українських сервісів. Тож не дивно, що сервіси країни-агресора також можуть запроваджувати дзеркальні санкції та блокували багатьох клієнтів з України. Тому за співпраці з росіянами ваш обліковий запис у будь-який момент може бути видалений, а вирішити це питання у правовому полі точно не вийде.

Ну і, звичайно, варто пам'ятати про можливість передачі третім особам вашої конфіденційної інформації, починаючи від телефонів і закінчуючи даними банківських карток.

Як провайдери обходять блокування та продовжують працювати в Україні

Одні провайдери відкрито демонструють свою приналежність до росії, інші намагаються приховати це. Навіть незважаючи на те, що на території нашої країни було заблоковано десятки російських провайдерів, деякі з них досі залишились у пошуковій видачі. Ось лише кілька прикладів:

  • timeweb.com;
  • handyhost.ru;
  • sweb.ru;
  • aeza.net.

На цих ресурсах вказано російські контакти, а вартість всіх послуг у рублях. Стає очевидним, з якої країни ці провайдери.

Але є й більш «туманні» хостинг-провайдери. Один із них — pq.hosting. Спочатку може здатися, що йдеться про молдовський проєкт, але якщо копнути глибше, стає очевидним наступне: провайдер пов'язаний з росією як мінімум тому, що його  послуги можна оплатити багатьма сервісами країни-агресора.

Провайдер dominant.ua з першого погляду не викликає підозр, але після пошуку інформації про нього в мережі стає зрозумілим, що ця компанія створила сайти для кількох країн, зокрема й для росії.

null
Фото з мережі Інтернет



До речі, ми вже публікували статтю про те, як не віддати сайт ворогу — у ній докладно описано, як було вираховано зв’язки провайдерів з росією за якими ознаками ви також можете їх розпізнати. 

Всі вищеописані сайти так чи інакше пов'язані з країною-агресором, лояльні до неї або взагалі належать росіянам, тому розміщуючи свій веб-ресурс на таких платформах, ви не тільки фінансуєте окупанта, але й дуже ризикуєте своїм сайтом.

Критерії вибору хостинг-провайдерів

Дуже важливо відповідально підходити до питання вибору провайдерів і звертати особливу увагу на те, чи вони не пов'язані з росією, а також яку репутацію та відгуки мають. Обов'язково враховуйте:

  • Вік хостера. Якщо компанія працює довгі роки, це як мінімум означає, що їй вдалося заручитися довірою з боку багатьох клієнтів.
  • Чи додають цього провайдера до рейтингів або на оглядові сайти з відгуками, оцінками. Якщо користувачі залишають негативні відгуки компанії, це привід серйозно задуматися.
  • Наявність української версії та контактів. Переконайтеся, що компанія не продає російські домени, а її сервери не розміщуються в дата-центрах країни-агресора.

Ігноруючи російських провайдерів та відмовляючись від співпраці з ними, ви мінімізуєте ризики втратити свій сайт, а також не дозволяєте окупантам заробляти на вас. Користуйтеся послугами українських хостерів та робіть свій внесок у розвиток IT-індустрії на території нашої країни.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews