Як у Львові з’явилася одна із найбільш упізнаваних споруд

22.06.2023 14:07   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Неоготичний костел Ельжбети на Привокзальній площі завжди був окрасою Львова, навіть тоді, коли у радянські часи стояв зачинений та був пристосований під склад.

Від 1991 року цей храм належить греко-католицькій громаді і освячений як церква святих Ольги та Єлизавети.

null
Фото з мережі Інтернет

Його понад столітня історія почалася 13 вересня 1903 року, коли 73-річний імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I взяв участь у закладанні першого каменю під костел. Увага цісаря до цього будівництва була невипадковою — найвищу у місті споруд (висота храму становить 88 метрів) присвятили його трагічно загиблій дружині – імператриці Єлизаветі Баварській (Габсбурґ), відомій як Сісі.

На спорудження храму було проведено конкурс проєктів, в якому переміг професор Львівського політехнічного інституту Теодор-Мар’ян Тальовський, будівничим інспектором було призначено Яна Новориту.

Урочисте освячення храму відбулося наприкінці жовтня 1911 року. 

null
Фото з мережі Інтернет

“Львів придбав чудову прикрасу – новий храм, присвячений св. Єлизавета. Це, безперечно, найбільший і найкрасивіший храм у столиці Галичини. Минулої неділі якраз відбулося освячення цього храму, який будували протягом шести років на площі Солярні і того дня він відчинив свої ворота, щоб прийняти вірних”, – писала про цю подію краківська газета Nowości Illustrowane.

Водночас того дня було освячено церковні дзвони, які, за традицією, мали власні імені. Один з них, який був пожертвою від “польських пань” та єпископа Бандурського мав ім’я Ядвіга, а два дзвони, які були придбані за кошти мешканців міста, мали імена Юзеф та Якуб.

На початку Першої світової війни австро-угорський уряд конфіскував церковні дзвони на військові потреби.

null
Фото з мережі Інтернет

Богдан Скаврон


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews