Лікарі у Львові пересадили нирку 12-річній дівчині із рідкісним захворюванням

19.07.2023 10:47   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У львівській лікарні Святого Миколая пересадили нирку 12-річній Антоніні з Івано-Франківська. У дівчинки нирки працювали тільки на 15%.

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Коли Антоніні було 9 років, її батьки зауважили, що дитина майже не росте.

 

“У 2019 році ми помітили, що дитина відстає у зрості від своїх одноліток, ніби росте, але дуже повільно. З 2019 року шукали проблему. А потім пішло ускладнення на ніжки”, — розповіла мама дівчинки.

Лікарі діагностували у Антоніни нефронофтиз Фанконі — вроджене генетичне захворювання. Його дівчинка успадкувала від тата. При цьому, з батьком і молодшим братом — все добре.

“Ця спадкова недуга нещадна саме до дівчаток. Та призводить до ниркової недостатності. Трапляється нефронофтиз Фанконі вкрай рідко — всього 1 випадок на 100 000 населення”, — йдеться у повідомленні.

Дівчинці потрібно була термінова пересадка нирки.

“Ми зробили обстеження дитини, мами та тата на сумісність, але вийшло так, що ні мама, ні тато не підходять. Через це дитину поставили в чергу на трансплантацію від посмертного донора”, — говорить лікар-трансплантолог Тарас Вівчарівський.

Посмертним донором для Антоніни став 50-річний чоловік з Тернопільщини. Лікарі констатували в нього смерть мозку, його родичі погодилися на забір органів.

Пересадку Антоніні провели в Центрі трансплантології. Втручання тривало понад 6 годин і минуло успішно. Нирка одразу запрацювала на операційному столі. На четвертий день після операції всі показники пацієнтки нормалізувалися. Тож орган повністю приживився.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews