За тиждень Львівщина позбулася майже 25-ти радянських пам’ятників

23.07.2023 20:25   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На Львівщині від початку року демонтували понад 140 об’єктів, які підлягають декомунізації.

За тиждень, що минає, область позбулася ще 24 комуністичних маркерів.

“Особливо активно працювала Золочівщина та Стрийщина. Проте маємо за що подякувати також Дрогобиччині і Самбірщині. Географія демонтажів – майже вся область: Підкамінь, Михайлевичі, Великий Любінь, Старий Добротвір, Липівці, Криниця, Семегинів, Суховоля – це далекі і близькі села, які позбуваються тих міфів, які нам десятиліттями нав’язували російські окупанти. Тішить, що в кожному районі і в кожній громаді є свідомі активні люди, завдяки нашій спільній праці, Львівщина очолює всі рейтинги декомунізації в Україні. З такими темпами до кінця 2023 року ми зможемо виконати заплановане – першими в Україні до кінця очистити нашу область від тоталітарного спадку у громадському просторі”, – каже учасник робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА, депутат облради Захар Миляник.

На початку року на Львівщині нараховували понад 260 об’єктів радянського минулого, які підлягали декомунізації. Щодня в області падають 3-4 ідоли тоталітарної доби. Водночас, по кілька додаткових пам’ятників робоча група додає до інвентаризації щотижня.

null

“Нам пишуть у коментарях, скидають інформацію у приватні повідомлення, іноді громади самі зголошують додаткові пам’ятники, а потім демонтовують також самі. Проте є різні випадки. Наприклад, громада Белза ховає від серпа декомунізації три памʼятники. У чому дивина? Голова громади – активна членкиня ВО «Свобода» Береза Оксана, 1987 року народження, давно запевнила робочу комісію, що Белз вільний від істуканів. Але ж ні. Цього тижня нарешті демонтували два пам’ятники у Великому Любіні, де голова – від ЄС. І такі випадки чомусь дивують”, – зазначає радник начальника Львівської ОВА, член робочої групи з декомунізації Олег Радик.

Наразі в області залишається ще понад 100 пам’ятників, які підлягають декомунізації та деколонізації і які мають намір демонтувати до кінця року. Частина з них також потребуватимуть дослідження фахівців, а можливо, і ексгумації. Ще кілька облюбували собі лелеки і звили там свої гнізда. Перенести домівки птахів на спеціальні опори, за участі орнітологів, планують на початку осені, коли бузьки полетять вирій.

null
Фото з мережі Інтернет

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews