Як захистити побутову техніку від стрибків напруги

24.07.2023 19:42   Джерело: LvNews
Опубліковано : Львівський Новинар

Обстріли енергетичної інфраструктури, яких зазнала Україна, починаючи з осені 2022 року, призвели до збільшення інтересу населення до альтернативних джерел електроенергії. Але наслідки відчуваються й досі у вигляді частих стрибків напруги та непередбачуваних відключень електрики у побутових мережах. 

Це призводить до виходу з ладу чутливої побутової техніки, в тому числі дороговартісної. Уникнути небажаних наслідків можна за допомогою стабілізаторів напруги.

Що це за пристрої

Їх основне завдання — забезпечити підключену техніку стабільною вихідною напругою номіналом 220/380 В, навіть якщо на вході вона коливається в доволі значних діапазонах. 

Чим дорожче такий пристрій, тим більший у нього функціонал: крім перепадів струму, стабілізатори напруги можуть забезпечити захист від перевантаження, перегрівання та навіть від приладів, які є джерелом високочастотних перешкод. 

СН особливо потрібен для пристроїв, які не мають власного імпульсного блока живлення: газових котлів, кондиціонерів, телевізорів, холодильників тощо.

null
Фото з мережі Інтернет



Різновиди стабілізаторів

Існує декілька типів СН, які відрізняються принципом дії, характеристиками та вартістю:

  • Релейні. Один з найпоширеніших типів для побутового використання. Дешеві, мають швидкість спрацювання в інтервалі 0.2-0.5 с.
  • Тиристорні. Принцип функціювання у них такий же, як у релейних СН. Тільки замість електромеханічних реле тут використовуються електронні тиристори, що дозволило зменшити дискретність регулювання напруги. До того ж стабілізаторам такого типу не страшні мінусові температури, вони можуть працювати навіть при -40°С. 
  • Сервопривідні СН також належать до досить популярних пристроїв, призначених для захисту домашньої побутової техніки. Недорогі, працюють плавно, генерують правильну синусоїду.
  • Симісторні пристрої характеризуються тихою роботою, високою швидкістю спрацьовування (в районі 10 мс), відміннім ККД (до 98%). 
  • Інверторні стабілізатори побудовані з використанням схеми подвійного перетворення. Забезпечують найкращий захист з ідеальними показниками вихідної напруги та спрацьовують взагалі без затримок. Можуть використовуватися у сферах, критичних до перебоїв з постачанням електроенергії (медичні, наукові заклади, промислові підприємства). Єдиний відчутний недолік — висока ціна: вартість стабілізатора напруги цього типу з середніми характеристиками становить близько 5000 грн.

Як вибрати побутовий стабілізатор напруги

Крім технічних характеристик, при виборі СН слід враховувати чимало допоміжних факторів. Наприклад, спосіб монтажу, тип підключення, потужність.

Згідно з методом монтажу розрізняють такі різновиди:

  • підлогові (настільні) ;
  • навісні;
  • переносні.

Враховуйте також спосіб підключення СН в мережу: через контактну групу чи розетку.

Моделі потужністю до 2000 Вт здатні забезпечити роботу одного приладу (мікрохвильової печі, котла опалення, холодильника). Для пральної машини краще придбати більш потужний стабілізатор (на 3-5 кВт). Щоб захистити квартиру, потрібен СН потужністю 10-15 кВт і більше.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews