Львівщина має найбільшу мережу захисних споруд – майже 8 тисяч об'єктів, – Годик

26.07.2023 13:37   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик розповів в ефірі національного телемарафону якою є ситуація з укриттями на Львівщині.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Роботи з приведення усіх укриттів області активно тривають упродовж останніх трьох місяців. Ми можемо константувати, що ті укриття, які можна було технічно привести до готовності у короткі строки, вже функціонують. Львівщина має найбільшу мережу захисних споруд - майже 8 тисяч об'єктів. Більшість з цих об'єктів є найпростішими укриттями у вигляді підвалів чи парковок. За результатами рейдових перевірок ДСНС, національної поліції, органів місцевого самоврядування та районних військових адміністрацій, станом на час початку таких заходів, відсоток непридатних об'єктів укриття наближався до 20%. Станом на зараз ця цифра сягає близько 5% від загальної кількості. Вказані об'єкти вилучили з інформаційних матеріалів та онлайн-мап адрес укриттів і не використовуються на даний момент, але водночас вживають заходи щодо приведення їхнього стану, який забезпечить можливість їх використання.  Є ще ряд об'єктів, які вимагають суттєвих капіталовкладень та довшого періоду для їх відновлення, але роботи в цьому напрямку ведуться», – зазначив Андрій Годик.

Також він наголосив, що не лише військові адміністрації повинні думати про облаштування укриттів.

«Перш за все це зобов'язання кожного, починаючи від органів місцевого самоврядування, власників, користувачів чи балансоутримувачів об’єктів віднесених до фонду захисних споруд. Саме на них покладається відповідальність за належне утримання і забезпечення режиму допуску  громадян до укриття. Тому кожен повинен в межах своєї компетенції забезпечувати функціонування укриттів для забезпечення безпеки усіх громадян», – наголосив Андрій Годик.

Перший заступник розказав зокрема про відсоток покриття мережі укриттів відповідно до кількості мешканців області.

«Обласний центр місто Львів є покритим укриттями у понад півтори рази завдяки розвиненій мережі найпростіших укриттів. Ситуація в інших містах області варіюється в залежності від населеного пункту у становить від 85 до 90 відсотків. Універсального методу доступу до кожного укриття немає, адже кожен з балансоутримувачів чи користувачів вирішує це питання по-різному: хтось забезпечує мешканців достатньою кількістю ключів, хтось ставить автоматичні замки, а в об'єктах комунальної чи соціальної інфраструктури присутні чергові, які забезпечують доступ до укриттів для населення. Ми здійснюємо системні перевірки спільно з ДСНС та поліцією, а відсоток об'єктів, які є зачиненими у момент перевірки, є доволі мізерним і це лише поодинокі випадки», – додав Андрій Годик.

Також він розповів, що Львівська ОВА здійснює моніторинг закупівель обладнання для укриттів органами місцевого самоврядування.

«Необгрунтованих закупівель для потреб цивільного захисту чи оборони ми не виявили, що не може не тішити. У будь-якому випадку обмеження щодо цільовості видатків органів місцевого самоврядування, на мій погляд, мало б прийматися та регулюватися підзаконними нормативно-правовими актами на рівні Уряду», – сказав перший заступник.

Насамкінець Андрій Годик наголосив на важливості користування укриттями під час повітряних тривог для убереження здоров'я та життя кожного з мешканців області. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews