Румунія евакуює жителів із сіл та будуватиме бомбосховища у прикордонних з Україною районах

08.09.2023 17:00   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Місцева влада має проінструктувати мешканців, як діяти у загрозливих ситуаціях.

У прикордонних з Україною районах Румунії посилять заходи захисту у зв'язку з російськими атаками по українських портах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Digi24.

Так, румунський Національний комітет з надзвичайних ситуацій уповноважив Міноборони вжити заходів щодо захисту мешканців районів на румунському березі Дунаю у випадку бомбардувань українських портів Рені та Ізмаїл.

Зокрема, мають розсилати повідомлення про загрозу Ro-Alert у тих районах, де є ризик падіння "елементів, що належать до засобів ведення бойових дій, які використовують в конфлікті". До того ж, місцева влада має проінструктувати мешканців, як діяти у загрозливих ситуаціях.

Окрім цього, у населених пунктах Плауру та Чаталкіой, а також деяких інших мають побудувати укриття.

ителів прикордонного румунського села Плауру навпроти Ізмаїла на Одещині можуть відселити через російські обстріли. Біля нього напередодні було виявлено уламки російського безпілотника.


Як повідомляє Digi24, мер комуни Чаталкіой заявив, що говорив з міністром оборони про потенційне відселення жителів Плауру, оскільки український порт постійно зазнає російських атак, а від румунського села його відокремлює всього 300 метрів.

Мер закликав запропонувати мешканцям, які цього забажають, переїзд із наданням житла та харчування.

Місцеві жителі у коментарях зізнаються, що атакуючі порт рашистські дрони пролітають над їхніми будинками, і вони побоюються не прокинутися наступного ранку, але вже «майже звикли» до обстрілів і не хочуть залишати село, де прожили більшу частину життя.

"Під час зустрічі з міністром оборони я також врахував можливість добровільного переміщення. Мені залишається зв'язатися з місцевими жителями, а тим, хто бажає переселитися добровільно, має бути забезпечено такі самі умови, як і українцям, а саме проживання та харчування", - заявив Тудор Чернега.


Нагадаємо, 6 вересня у Румунії повідомили, що знайшли на своїй території уламки, ймовірно, дрона. Уламки знайшли в жудець Тулча, на березі Дунаю, неподалік села Чаталча. Наразі експерти з'ясовують їхнє походження та час, коли вони потрапили до Румунії.  Мешканці румунського міста Галац чули сильні вибухи. Але на думку уряду Румунії, яка є членом НАТО, нічого страшного не відбулося.

Румунська сторона до цього спростовувала інформацію про те, що уламки російських дронів впали на її території. Зокрема, румунське Міноборони заявляло, що жодної загрози для країни не було, а президент Румунії Клаус Йоханніс взагалі стверджував, що дрони на румунській території не падали, – хоча українське оборонне відомство одразу повідомляло, що «шахеди» впали та вибухнули на території Румунії. До того ж, і мешканці румунського міста Галац чули потужні вибухи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews