Місто падаючих балконів: у Львові виявили понад 3 тисячі балконів у незадовільному стані

08.09.2023 22:22   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Львові триває обстеження балконів у житлових будинках. Районні комісії вже перевірили 22 121 балкон, з яких 3 611 — виявилися у незадовільному стані.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Власників цих балконів уже попередили про необхідність приведення приватної власності до належного стану.

За словами заступниці міського голови Ірини Маруняк, за проміжними результатами перевірок найбільше аварійних балконів розташовані у Галицькому районі, найменше — у Сихівському.

"Комісія за участю представника управляючої компанії чи ОСББ, представника району, проводить огляд плити, перил балкону і визначає, який його стан. Коли комісія бачить, що балкон у поганому стані, то дає припис мешканцю про те, що він повинен привести балкон до належного стану, щоб не допустити травмування себе та/або перехожих. А далі необхідно замовити експертний висновок у спеціалізованої організації, яка дасть належну оцінку стану балкону. Якщо цей висновок підтвердить аварійність, то тоді балкон необхідно відремонтувати", — Ірина Маруняк.

Якщо мешканець квартири не має змоги повністю оплатити ремонт балкону, то він може зібрати відповідний пакет документів і подаватися на участь у міських програмах з відновлення балконів. Таким чином місто покриє 80% витрат на ремонт.

Мешканцям, які є власниками балконів у будинках-пам’ятках архітектури, для проведення ремонту балкону необхідно подаватися на Програму співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури. Детальніше консультацію щодо цієї програми можна отримати, звернувшись в управління охорони історичного середовища. А документи потрібно буде подати до ЦНАПу.

Інспектування балконів у Львові мають завершити до 14 жовтня 2023 року. Після цього комісія складе відповідні акти із підсумками: скільки балконів є в хорошому стані, скільки — у задовільному, а скільки — потребують негайного ремонту.

Вночі 13 серпня у Львові впав балкон разом із чоловіком

Обвал балкону стався близько 23 години на вулиці Під Дубом, 2. В момент обвалу на балконі перебував 43-річний власник квартири. Близько опівночі його госпіталізували до лікарні. Медики протягом 4 годин намагалися врятувати йому життя, але чоловік помер від отриманих травм.

За фактом поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 275 ч. 2 (Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд ) ККУ. Максимальне покарання, передбачене статтею, — позбавлення волі строком до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до двох років або без такого.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews