У Львові відреставрують палац Бесядецьких

10.09.2023 12:37   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Працівники університету імені Івана Франка напрацювали концепцію відновлення для палацу Бесядецьких, який є на балансі навчального закладу, та знайшли інвесторів.

Наразі вони проходять перевірки у відповідних установах: мінекономіки, фонд держмайна та міносвіти. Приблизна сума для відновлення палацу близько 100 мільйонів гривень.

Про це Суспільному повідомив проректор з адміністративно-господарської роботи університету Василь Куриляк.

Палац Бесядецьких є пам’яткою національного значення. Такий палац єдиний у Львові садибного типу. У 1880 році перейшов у власність міста.

null

"Були прибудовані два флігелі і, очевидно, за рахунок низької якості ґрунтів, західний флігель сам завалився, а східний — вимушені були розібрати.Тому що доцент Кархут дослідив і рекомендував розібрати. Далі був опрацьований ескізний проєкт реставрації", — говорить інженер відділу проєктно-кошторисної документації ЛНУ ім. І. Франка Роман Дац.

Два роки тому аварійний флігель розібрали. Окрім цього, 13 років тому там виконували протиаварійні роботи, частково укріпили фундаменті дахи. Наразі в університеті працюють над новим проєктом реконструкції палацу і відновлення прибудов, для цього знайшли інвесторів

"Це має бути репрезентаційний навчально-науковий центр. Ресторани, кафе та іншого там бути не може. Якщо сьогодні до нас приїжджають гості і все це відбувається в головному корпусі, де проходить навчальний процес, і делегації приїжджають — вони будуть відбуватися там", — каже проректор з адміністративно-господарської роботи ЛНУ ім.І.Франка Василь Куриляк.

Така місія будівлі була ж і у минулому, каже історик Іван Сварник.

null

"Палац був збудований як поміщицька резиденція. Попереду був великий курнодер, зелена зона, ззаду, за палацом, був великий сад. Він був оточений, як паризькі резиденції. За таким принципом і саму будівлю будував Бернард Меретин, той що будував собор святого Юра", – говорить Історик Іван Сварник.

Протиаварійні роботи згідно з проєктом реставрації, за словами проректора, планують здійснити до кінця цього року.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews