Підприємець пояснив, чому знищив мозаїку в будівлі видавництва «Вільна Україна» у Львові

03.10.2023 10:41   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Він стверджує, що елементи мозаїки осипались самі по собі через вологу стіну.

Власники компанії, якій належить приміщення на вул. Володимира Великого, 2, стверджують, що мозаїка обсипалась сама через тривале протікання даху, однак цінності в ній вони не бачать, тому відновлювати не планують. Про це 2 жовтня на брифінгу повідомив директор компанії-власника ТзДВ «Торгпреса».

Йдеться про мозаїчне панно «Інформаційний простір», яке у 1984 році створив відомий львівський митець Богдан Сойка спеціально для вестибюлю магазину «Союздрук», що був частиною видавництва «Вільна Україна». Зараз це приміщення перебуває у власності видавництва, його орендує ТзДВ «Торгпреса».

Кілька років тому місцеві художники почали помічати, що мозаїка руйнується. За словами директора «Торгпреси» Сергія Васечка, останні кілька років у будівлі протікав дах, внаслідок чого стіна з мозаїкою мокріла, а елементи панно – відпадали. При цьому, власники компанії ніякої цінності в мозаїці не бачили, вважаючи, що вона підлягає демонтажу через закон про декомунізацію.

«Посередині панно було написано слово "Ленін", тому я ніякої цінності в ньому не бачив. Елементи відпадали, ми їх підмітали. Жодного збереженого елемента в нас немає, тому відновлювати мозаїку ми не плануємо. Якщо відповідні органи бачать в ній цінність і захочуть відновити – ми долучимось», – розповів Сергій Васечко.

Судячи з фото, оприлюдненого міською радою Львова в січні 2023 року, в останні роки слова «Ленін» на мозаїці не було. Тому у 2019 році Львівська міська рада внесла це панно до реєстру мозаїчних пам’яток. Зі слів Сергія Васечка, останні елементи мозаїки осипались приблизно місяць тому.

«Якщо художники, які приходили сюди, вбачали в панно якусь пам’ятку і бачили, що вона руйнується, чому вони нам про це не сказали? Чому не звернулись у відповідні органи?», – зазначає директор компанії-власника.

Тимчасова директорка управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва повідомила, що за фактом руйнування мозаїки мерія готує заяву в поліцію за ст. 298 ККУ. Крім цього, міська рада звернеться про Верховної Ради і президента, аби законодавчо посилити відповідальність за руйнування пам’яток та дозволити децентралізацію цієї галузі.

Зазначимо, що мозаїка була виконана зі смальти та заповнювала майже всю площу стіни. Це пейзажна композиція з фігурами п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі. «Білошкіра» жінка, що символізує Євразію та передає книги. Композицію виконано на високому художньому і технічному рівні, вирізняється серед мозаїчних творів цього періоду детальністю та ретельністю виконання.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews