Львівську мозаїку охоронятимуть Блакитним щитом

06.10.2023 23:36   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Для посилення контролю і захисту, у Львові мозаїчні твори позначать міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит».

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Йдеться про мозаїки, які внесені до переліку цінних та є об’єктами культурної спадщини. Відповідне рішення сьогодні, 6 жовтня, затвердив виконком міськради.

На емблемі, яку у Львові вже використовують, розміщено напис «Об’єкт культурної спадщини. Охороняється законом».

Як зазначила керуюча справами виконкому, в.о.начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва, таке міжнародне ознакування підсилить інформування і власників будівель з панно, і громадськості загалом про цінність мозаїчних творів.

«Тепер потрібно передбачити кошти та замовити ці знаки. Про те, коли їх фізично почнуть розміщувати на мозаїках, повідомимо додатково», – додала Наталія Алєксєєва.

Нещодавно стало відомо про знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вул. Володимира Великого, 2 у Львові. Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів. З цього приводу місто звернулося до правоохоронних органів.

Також сьогодні на засіданні виконкому перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко доручив повторно скерувати звернення до Міністерства культури та інформаційної політики щодо необхідності збільшення штрафів на руйнування пам’яток культури.

«Ці штрафи мають складати не 1 700 грн, а 1 700 000 грн. Можливо, з сотого разу нас почують», – наголосив Андрій Москаленко.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews