Депутати чи чиновники: хто контролюватиме будівництво у Львові?

11.10.2023 13:40   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Голови депутатських фракцій Львівської міськради демонструють одностайне бажання передати повноваження з надання містобудівних умов і обмежень головному архітектору міста.

У п’ятницю, 13 жовтня, депутати Львівської міської ради зберуться на позачергове засідання. У порядку денному одне питання: про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури. Того ж дня спробують продовжити роботу депутати Львівської районної ради. У їхньому порядку денному є питання «Про делегування Львівській районній військовій адміністрації повноважень у сфері містобудування та архітектури».

В обидвох випадках йдеться про визначення органу влади, який видаватиме містобудівні умови і обмеження (МУО) на проєктування і будівництво об’єктів нерухомості. Фактично йдеться про те, хто контролюватиме надання дозволів на нові будівництва у Львові. Раніше цим займався виконавчий комітет Львівської міської ради, однак 6 вересня Восьмий апеляційний суд визнав таку практику незаконною і позбавив виконком цих повноважень. Тож станом на зараз у Львові немає органу влади, який має повноваження надавати забудовникам містобудівні умови і обмеження.

У вівторок, 10 жовтня керівники фракцій «Європейська солідарність» Петро Адамик, «Голос» Віталій Троць, «Варта» Юрій Мартинюк та ВО «Свобода Андріян Гутник зареєстрували проєкт ухвали, у якій повноваження з надання МУО отримує начальник Управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради. Втім, у порівняльній таблиці до проєкту ухвали вказане інше формулювання. Згідно із ним, Управління архітектури надає МУО після того, як депутати Львівської міськради ухвалять рішення про доцільність їх надання.

null
Фото LVIV.MEDIA

На попередній сесії Львівської міськради 28 та 29 вересня депутати не змогли прийняти рішення про визначення уповноваженого надавати МОУ органу влади. У першій редакції проєкту ухвали йшлося про те, що МУО надаватиме управління архітектури лише після того, як виконком розгляне пропозиції заявника та надасть свої висновки. В оновленій редакції проєкту участь виконкому у цьому процесі прибрали. Отже, зараз у міській раді існує принаймні три варіанти майбутньої схеми надання дозволів на будівництво:

  • МУО надає начальник управління архітектури;
  • МУО надає начальник управління архітектури за погодженням із членами виконкому;
  • МУО надає начальник управління архітектури за погодженням із депутатами міської ради;

Крім того, Львівська районна рада може спробувати взагалі позбавити міську владу контролю за будівництвом у Львові, надавши ці повноваження Львівській районній військовій адміністрації.

Ми запитали в лідерів фракцій Львівської міської ради про те, хто на їхню думку має надавати дозволи на будівництво та за якою процедурою це мало би відбуватись.

Керівник фракції «Європейська солідарність» Петро Адамик вважає, що МУО має надавати головний архітектор міста Антон Коломєйцев без жодних інших погоджень: «Наша фракція спочатку пропонувала, щоб пропозиції забудовників спочатку розглядали депутати міськради, а затверджував головний архітектор. Але потім відмовилися від цього, бо, згідно з законом, у таких випадках дати відповідь ми повинні були б протягом 10 днів. А для цього ми мали б проводити сесійні засідання мало не кожного тижня. Тому зараз ми вважаємо, що ці звернення спочатку повинне розглянути та дати відповідь управління архітектури, а затверджувати їх має безпосередньо Антон Коломєйцев».  

Такої ж позиції дотримується керівник фракції «Варта» Юрій Мартинюк:«Оскільки видавання «містобудів» виконкомом суд визнав незаконним, ми будемо підтримувати рішення про передачу функцій спеціально уповноваженого органу з питань містобудування і архітектури - профільному управлінню під керівництвом головного архітектора».

Керівник фракції «Голос» Віталій Троць також вважає доцільним передати видачу МУО лише головному архітектору міста. При цьому він не бачить конфлікту із Львівською районною адміністрацією: «У них (у Львівському районі — ред.) є ряд інших ОТГ, які не мають власних уповноважених органів, які б могли видавати містобудівні умови. Вважаю, що у Львові містобудівні умови і обмеження має видавати Львівська міська рада, бо це її прямі самоврядні повноваження».

Керівник фракції ВО «Свобода» Андріян Гутник у коментарі LVIV.MEDIA стверджує, що персональні повноваження з надання МУО сприятимуть більш відповідальному ставленню: «Наприклад, з виданих ним (виконкомом - ред.) більш ніж 200 містобудівних обмежень за 2021-2023 рр., три чверті були з порушеннями: площ забудов, поверховості, термінів видачі. Хоча ці документи мають бути надані протягом 10 робочих днів, деякі з них були видані через 70, 80, 100, 180 робочих днів. Виконком був органом колективної безвідповідальності, ми є проти нього. Тому ми разом з колегами з інших фракцій ухвалили спільний проєкт ухвали, що всі містобудівні документи погоджує і підписує головний архітектор міста Антон Коломєйцев».

Керівниця фракції «Самопоміч»Вікторія Довжик запевнила, що її колеги голосуватимуть «відповідно до закону»: «Якщо сказати образно, то ми не повинні наново вигадувати велосипед. Закон про місцеве самоврядування чітко визначає, що містобудівні умови та обмеження видаються виконавчими органами влади. Так, суд скасував повноваження виконкому, але в нас є інші виконавчі структури, яким ми можемо надати відповідні повноваження. Це, наприклад, управління архітектури чи департамент містобудування». Спроби Львівської райради передати повноваження у цій сфері Львівській РВА, Вікторія Довжик назвала «бажанням деяких представників деяких політичних сил заробити політичний капітал».

Позачергове засідання Львівської міської ради має початись у п’ятницю, 13 жовтня о 10:00 у приміщенні міської ратуші. Львівська районна рада планує зібратись того ж дня о 12:00 у сесійній залі Шевченківської райадміністрації.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews