Хто виплекав російського монстра і перетворив ООН на небезпечну бутафорію?

14.10.2023 23:16   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Міжнародна система безпеки так довго трухлявіла і до неї довго майже нікому не було діла, що її деградація ледве не привела до світового колапсу.

Ще недавно здавалося, що можна просто махнути рукою на всі ті ОБСЄ, Червоний хрест, ЮНЕСКО та й саму ООН разом з її Радою безпеки, де постійне членство з правом вето має Росія. Головний агресор нашого часу. Ефективність від її резолюцій нікчемна, а бюджет та прикута увага – величезні. Але є один важливий момент. ООН залишається єдиною міжнародною організацією планетарного масштабу. І хочемо ми того чи ні – вона формує основну базу міжнародної безпеки. На жаль, світ просто звик до її несправедливих рішень та маніпулятивних однобоких заяв. І це звикання має свою історію.

Міжнародні безпекові організації після розпаду Радянського Союзу і розвалу біполярної системи «знайшли себе» в ролі таких собі самодостатніх дармоїдів. Коли матеріальне забезпечення бюрократичного апарату взяло гору над суттю і призначенням організацій та програм. Якщо раніше апарат ООН «дисциплінувала» Холодна війна, то зі зникненням біполярного протистояння пропала і прискіплива увага до роботи апарату ООН. Відтоді бюрократична армія перейшла на свого роду «кормління» завдяки позиції та посадам, перетворивши ООН на величезну «синекуру». Тобто апарат ООН став існувати ніби сам по собі. Багатьох чиновників, керівників, координаторів, адміністраторів та ревізорів вдалося перекупили різним емісарам диктаторських та авторитарних режимів. Дехто з них не проминув поживитися на спеціальних програмах для проблемних регіонів.

Але найбільше вдалося «нацарювати» керівникам на тому, щоб створити хаос щодо визначення функцій Організації в нових умовах. На тому, щоб так і не був вироблений ефективний механізм реалізації рішень та резолюцій ООН. Щоб ООН перестала нагадувати безвідповідальний дискусійний клуб, який тільки те й може, що висловлювати занепокоєння. І через це фактично зняла зі себе усю відповідальність за наслідки своєї ж роботи.

Бюрократія явно заробила також на збереженні без змін старої структури. А структуру необхідно було докорінно міняти вже з огляду на те, що Радянський Союз програв Холодну війну і розвалився. А з ним канув у лету весь «соціалістичний табір». Навіть більше – країни цього підневільного Москві табору стрімголов поспішили проголосити свою повну незалежність і увійти в якості повноправних членів до усіх міжнародних структур.

Під цей шумок і нібито демократична Росія дивним чином «замінила» в ООН Радянський Союз. Діставши золоту акцію впливу на роботу всієї Організації, успадкувавши право вето від померлого СРСР. Абсурдність цього юридичного «недогляду» особливо боляче відчувається після прямої агресії Російської Федерації проти суверенної України. Важко сказати чи це сталося через корупційне діяння, чи було «цукеркою» від Заходу, щоб заспокоїти гіркоту від розвалу СРСР або, можливо, спробою втягнути Москву в клуб достойних джентльменів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews