Музика, яка має звучати: у Львові відбулось вручення нової кобзи та гранту Львівському кобзарському цеху

15.10.2023 08:29   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Нещодавно Львівський кобзарський цех отримав у подарунок від Благодійного фонду «МХП-Громаді» новий інструмент – кобзу та грант для викладачаз метою передачі знань майбутнім поколінням та, щоб допомогти тим, хто захоче освоїти мистецтво кобзарювання.

 

Це вручення відбулось 11 жовтня у Львові під час благодійного вечора «Кобзарсько-лірницька Традиція», у якому взяли участь  кобзарі, лірники та бандуристи: Ярослав Крисько, Тарас Дороцький, Андрій Сілецький, Лайош Молнар та Олесь Санін.

«Ще навесні наш Благодійний фонд "МХП-Громаді", одним з донорів якого є і компанія МХП, оголосив про започаткування гранту для майстрів у кобзарських цехах, яких в Україні є три: Київський, Львівський та Харківський. Аби в такий спосіб мотивувати їх продовжувати роботу зі збереження й передачі нашої спільної культурної спадщини наступним поколінням. Також, враховуючи високу вартість якісних музичних інструментів, Фонд «МХП-Громаді» передає кожному цеху по одному кобзарському інструменту для навчання. Один вручили у Києві в Музеї в Пирогові для Київського цеху, ще один – у Львові. На черзі - вручення у Харкові», - розповідає менеджерка національних проєктів БФ «МХП-Громаді» Світлана Мигаль.

Люди мистецтва сьогодні перетворилися на культурних активістів, на український рупор, адже вони не тільки збирають кошти на допомогу пораненому побратиму, Тарасу Козубу, знаному лірнику, братчику Львівського кобзарського цеху, а й розповідають світові про нашу багату культурну спадщину та традиції.

null

«Ця музика звучала давно, ця музика має звучати і зараз. Вона надихає, змушує задуматися над життям», – зазначивцехмайстер Львівського кобзарського цеху Ярослав Крисько.

Також, під час заходу, глядачам презентували документальний фільм, створений режисером Олесем Саніним та продюсером Андрієм Різолем, за підтримки Благодійного фонду «МХП-Громаді», який створювали задля внесення козацько-лірницької традиції до реєстру найкращих практик з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО.

 

null

«Це дуже давня традиція, яка в Україні налічує понад 300 років. Сама традиція передачі цихзнань козацького мистецтва – усна. Це не лише про вміння грати, а йоспівувати давні історичні події чи оповіді та виготовляти сам інструмент, а також передавати це знання далі», - поділився Олесь Санін.

У кейсі Благодійного фонду – й інші культурні проекти, адже саме через культуру українці створюють і поширюють важливі для нас цінності.

«Благодійний фонд реалізовує такі проекти, як «Кіно заради Перемоги!», «Cпіваймо заради перемоги», «Культура vs війна», а також підтримує локальні музеї, маленькі громади, їхні культурні фестивалі. За 2022 рік фонд вклав близько 24 мільйони гривень у розвиток саме проектів, що стосуються культурної спадщини», – розповіла керівниця групи соціального розвитку БФ «МХП-Громаді» Ірина Семко.

null

Всі виручені кошти від продажу квитків організатори передали Тарасу Козубу, лірнику Львівського кобзарського цеху, який отримав важкі поранення та втратив руку, захищаючи Україну.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews