Суд відмовив випустити на поруки корегувальника обстрілу Яворівського полігону

24.10.2023 11:09   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Олександру Косторному продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У Галицькому районному суді Львова у понеділок, 23 жовтня, відбулося чергове засідання у справі корегувальника обстрілу Яворівського полігону 72-річного Олександра Косторного. 81-річний Андрій Сухоруков, який був одним з вільних слухачів засідання, подав заяву про те, що зобов'язується взяти на поруки Олександра Косторного. Сухоруков очолює ГО «Міжнародне товариство з прав людини» та був депутатом першого скликання Верховної Ради від «Народного руху України». Проте суддя Віктор Романюк відмовив. Натомість він задовольнив клопотання прокурора Андрія Никеруя про продовження запобіжного заходу для Олександра Косторного – тримання під вартою на 60 діб.

Адвокат Юрій Палєй переконував, що його клієнт раніше не був судимий, тому не ховатиметься від суду та слідства та не впливатиме на свідків. Захисник звернувся до судді з проханням розглянути заяву Андрія Сухорукова.

«У мене на руках є заява про взяття особи на особисту поруку. Її написав віце-президент "Міжнародного товариства з прав людини", голова правління української секції Сухоруков Андрій Олександрович. У заяві йдеться, що він з усім обізнаний. Цей пан є сьогодні в залі, тому я прошу долучити заяву до матеріалів справи. Підсудний пристарілого віку, тому вважаю, що суд має обрати йому інший запобіжний захід у вигляді особистої поруки», – переконував адвокат.

Адвокат аргументував потребу відпустити Косторного тим, що квартира обвинуваченого розташована навпроти СІЗО і зі своїх вікон він бачить дах слідчого ізолятора. Як пов'язані місце проживання Косторного із потребою вийти із СІЗО, адвокат пояснити не зміг.

Поручитель Андрій Сухоруков, який з Києва приїжджає на кожне засідання підтримати Косторного, сказав, що навіть готовий переїхати до Львова, якщо суд погодиться його випустити. Однак під час засідання Сухоруков не зміг відповісти на питання судді про те, чи готовий він особисто взяти на поруки Косторного. Сухоруков сказав, що за Косторного може відповідати ГО «Міжнародне товариство з прав людини». Косторний зі скляної камери намагався підказувати Сухорукову, що треба відповідати на уточнення судді.

null
Фото з мережі Інтернет



«Я не зрозумів питання, ваша честь, але сьогодні йде війна. Я вважаю, що я добре знаю підсудного, вже 30 років, знаю його можливості, поводження. У нашої ГО дівчина є на поруках, хлопець є на поруках. Це нормальна ситуація, коли ми беремо на поруки й виконуємо до все кінця. Всі документи у нас є, ми абсолютно легальна міжнародна організація. Ми маємо 3600 членів товариства, які живуть по всій Україні. Сьогодні тут є член товариства Олександр, живе у Львові», – сказав Андрій Сухоруков.

Уточнювальні запитання також поставив прокурор Андрій Никеруй. Однак Андрій Сухоруков не відповів, чи знає про обов'язки поручителя та штраф про їх невиконання.

 

«Поручитель взагалі не орієнтується, які обов'язки, на нього покладуть. Також він не готовий сказати, як збирається забезпечити належну процесуальну дію, аналогічно не зміг пояснити те, як зможе забезпечити виконання ухвали суду», – сказав прокурор.

Косторний не погоджувався з клопотанням прокурора про продовження тримання під вартою. Підсудний сказав, що готовий написати особисте зобов'язання, що виконуватиме всі вимоги, якщо його відпустять додому. Крім цього, він готовий запросити додому десятки членів «Міжнародного товариства з прав людини», які житимуть з ним.

«Я дев'ять місяців добивався, щоб мене оглянув терапевт. Оглянули, але жодного аналізу не зробили. Я загубив декілька сантиметрів росту, 10 кілограмів ваги, в мене постійно болить в животі, але на це ніхто не хоче звернути увагу. Я не маю грошей, щоб замовити собі перевірку стану здоров'я. Я півтора року в камері, розміром 6-7 метрів, де є ще п'ять людей. Всі норми європейські утримання підозрюваних чи засуджених не дотримуються», – обурювався підозрюваний.

Суддя Віктор Романюк відмовив у проханні взяти на поруки підсудного, задовольнив клопотання прокурора про тримання Олександра Косторного під вартою на наступні 60 діб.

Нагадаємо, що СБУ повідомила про затримання колишнього майора КДБ Олександра Косторного у червні 2022 року. У жовтні того ж року справу передали до суду. За інформацією СБУ, Косторний надсилав точні локації з позначками на карті російським спецслужбам і скорегував обстріл Міжнародного центру миротворчості та безпеки або ж Яворівського військового полігону 13 березня 2022 року. Внаслідок ракетних ударів загинула 61 людина, а понад сто людей отримали поранення.




Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews