Львівська ОВА скерувала більше 1 млрд гривень на воєнні видатки, а також діє спеціальна програма для військових, – Андрій Годик

29.10.2023 22:06   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Видатки, які пов'язані з війною значно об'ємніші.

Цьогоріч Львівська обласна військова адміністрація скерувала з обласного бюджету на воєнні видатки майже 1 мільярд гривень. Про це у прямому ефірі "Першого Західного" розповів перший заступник голови ОВА Андрій Годик. 

Зокрема, посадовець підкреслив те, що обласний бюджетживе не лише армією, адже воєнні видатки значно масштабніші.

«Ми не можемо відкидати  видатки, які спрямовуються на медичні заклади, для реабілітаційних цілей, для приведення операційних до належного стану. Крім цього ми повинні також фінансувати об’єкти для внутрішньо переміщених осіб, для проживання певних соціально вразливих категорій, які переїжджають на Львівщину», – зазначає Андрій Годик.

Пан Годик розповів, що ключовою складовою воєнних видатків є програма «Безпечна Львівщина», на яку передбачено 336 млн грн., а вже незабаром виділено ще 50 млн грн.

«Відповідно до роз’яснень Міністерства фінансів, прикінцевих і перехідних положень бюджету, рекомендовано саме здійснювати субвенції, передавати на державний бюджет, зокрема на конкретні військові частини. Перш за все тому, що саме військові найкраще знають, що саме їх потрібно придбати», - пояснює посадовець.

Годик наводить приклад, коли ЛОВА було передбачено з бюджету 40 млн гривень для восьми військових підрозділів з Львівщини.

«Цільово вони мали призначатись на дрони, але ми подивились, що усі військові частини визначають пріоритети по-своєму. Хтось купує дрони, хтось – антидронові системи. Наше завдання, щоб наші військові мали ресурс і ефективно його використовували», – додає Андрій Годик.

В такій ситуації Львівській військовій адміністрації не раціонально закуповувати дрони на пряму. 

«Для прикладу, антидронову систему «Піранья-Тех» в залежності від комплектації наші військові купували умовно за 580 тисяч гривень. Якщо забити в Інтернеті це саме найменування, то одна із сільських рад півдня купує таку саму систему за 820 тисяч. Тобто, або ми говоримо про інші комплектації, або ми говоримо про якісь завищення на ринку», – зазначає посадовець.

Заступник голови ОВА додає, щоб отримати допомогу військові частини повинні звернутись до обласної військової адміністрації для виділення коштів в межах програми «Безпечна Львівщина».

«Пріоритет буде на військових частинах, які приписані в Львівській області. Хоча не виключають розгляд окремих звернень і від інших військових формувань, де служать мешканці Львівщини», підкреслює Андрій Годик.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews