У львівській лікарні вперше в Україні пересадили шкіру дитині від посмертного донора

31.10.2023 19:19   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Наразі однорічний хлопчик Андрій перебуває вдома.

Однорічній дитині вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора. Унікальну операцію провели у Дитячій лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання Львова. Про це 31 жовтня повідомили у пресслужбі лікарні.

Хлопчик Андрій перелив на себе чайник з окропом, внаслідок чого отримав 25% опіків шкіри: підборіддя, шиї та грудної клітки. Місцями шкіра була настільки уражена опіками, що вже не могла відновитися самостійно.

Опікові хірурги вирішили застосувати до лікування Андрійка новий для України підхід — пересадити малюкові шкіру від посмертного донора. Так однорічний Андрій став першим малюком, чиє лікування вдалося розпочати із застосуванням донорської шкіри.

null
Фото лікарня Св. Миколая

Хірурги зняли верхні уражені фрагменти тканини та закрили рани донорською шкірою. Вона не здатна прижитися і може перебувати на тілі хлопчика до кількох тижнів. Мета такої пересадки — захистити обпечені ділянки та створити умови, необхідні для якнайшвидшого загоєння ран. За кілька тижнів після цього Андрію зробили аутотрансплантацію — закрили рани власною шкірою. Однорічний Андрій наразі перебуває вдома, до лікарні він повертається лише на перев'язки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews