Львівська ОВА від початку року спрямувала понад мільярд гривень на видатки в охороні здоров’я

02.11.2023 14:47   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Сьогодні це дуже важливо для медицини, адже є можливість зберегти життя дітям, які хворіють на рідкісні та важкі захворювання, захисникам, захисницям та іншим пацієнтам, які потребують нагальної допомоги.

Система охорони здоров’я отримала додаткове навантаження, спричинене військовими діями в країні. Насамперед, став підвищений попит, спрямований на різні види медичних послуг, які не були пріоритетними до війни, тобто, лікування поранень, травм та захворювань, пов’язаних з війною. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Враховуючи те, що Львівщина приймає велику кількість внутрішньо переміщених осіб зі всієї України, область розвивається згідно потреб часу та економічних викликів. Тому видатки бюджету, зокрема, в розмірі 1 009 млн.грн. були скеровані власне на медицину.

За цими коштами стоять не просто витрачені гроші, а врятовані життя наших громадян, наших дітей, а також захисників та захисниць, які боронять нашу рідну землю. Сьогодні загроза людству складає не тільки тероризм, а й байдужість. Допоки проблема не зачепила когось з нас, не варто робити вигляд ніби її не існує. Кожного дня важкохворі мають потребу в лікуванні, кожного дня людям з хронічними захворюваннями необхідні ліки, кожного дня особи з інвалідністю потребують реабілітації.

Так, завдяки скерованим понад 150 млн. грн. на Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи вдалось зробити поточний ремонт хірургічного відділення та відділення артрології, вертебрології та нейрохірургії, даху госпіталю, приміщень для створення реабілітаційного центру з надання фізичної та психологічної реабілітації хворим, ліфтових холів, операційного блоку, зовнішніх та внутрішніх мереж водопостачання, теплопостачання та каналізації. Важливою була реконструкція будівлі госпіталю з використання заходів з енергозбереження та облаштування прилеглої території госпіталю.

Все це дало можливість покращити як умови праці медикам, так і комфортне перебування пацієнтів, а благоустрій території має надзвичайно важливе значення для людей з інвалідністю та тих, котрі проходять реабілітацію в госпіталі. Так, в закладі було проліковано 16 тисяч пацієнтів, з них понад 3500 – пройшли реабілітацію», – зазначив Іван Собко, заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації.

Не менш важливими видатками стали 43 841,0 тис.грн. для Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, а саме, на надання медичної допомоги важкохворим дітям, зокрема дітям з інвалідністю, дітям з важкими інтоксикаціями та дітям, хворим на орфанні захворювання.

«В дитячій лікарні було забезпечено належне лікування дітей із хронічною нирковою недостатністю, фенілкетонурію, муковісцидоз, первинні імунодефіцити, спадковими коагулопатіями, з онкологічними захворюваннями, дітей з спинальною м’язовою атрофією, хворих на орфанні захворювання, забезпечено імунобіологічною і таргетною терапією дітей, хворих на важкий ювенільний ревматоїдний артрит, дітей-інвалідів з невиліковними хворобами, придбання медичного обладнання для мобільного хоспіса, забезпечено функціонування відділення трансплантації кісткового мозку, а також вакцинацію проти раку шийки матки. Це дало шанс на життя 1312 дітям», – повідомив Іван Собко.

«Зараз, у складні часи, зберігаємо пріоритети в галузі охорони здоров’я – це, насамперед, реабілітація та ментальне здоров’я. Тому основну частку видатків медицини становлять саме ці напрямки. За рахунок коштів обласного бюджету було виділено фінансовий ресурс для Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні в обсязі 18 млн грн. У межах Комплексної програми закупили високоспеціалізоване медичне обладнання, апаратуру, медичну техніку, спеціалізований санітарний транспорт на суму 75085,0 тис.грн. Це дозволило надавати послуги більш якісно та швидко.

Також програмою підтримки галузі охорони здоров’я передбачено лікування рідкісних та орфанних захворювань дорослого та дитячого населення області у розмірі 19294,0 тис.грн.

Наразі усі мають докласти максимум зусиль, аби кожен, хто потребує реабілітаційної допомоги, отримав її вчасно та в повному обсязі. Адже, відновлюючи здоров’я людини ми інвестуємо в майбутнє України», – наголосила в.о.директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

«Теперішнє життя – це не відсутність проблем, а успішне їх вирішення. І в даному випадку особливими нас має робити не те, хто ми є, а те, що ми робимо», – додав Іван Собко.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews