«Львівська політехніка» заявила, що не несе відповідальності за слова їхньої викладачки Ірини Фаріон

07.11.2023 20:19   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Напередодні Фаріон заявила, що не може назвати українцями військових, які розмовляють російською.

Національний університет «Львівська політехніка» опублікував офіційний коментар щодо інтерв’ю викладачки університету Ірини Фаріон журналістці Яніні Соколовій. У навчальному закладі зазначили, що вони не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Про це повідомила пресслужба університету у вівторок, 7 листопада.

«Львівська політехніка від початку російської агресії в Україні, у 2014 році і дотепер, активно та у різний спосіб допомагає українським воїнам, які борються проти ворога і обстоюють наше право на незалежність і цілісність нашої держави… Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом», — зазначили у навчальному закладі.

Також у пресслужбі університету додали, що кожен воїн, який боронить Україну, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, заслуговує найвищої поваги і вдячності. «І це — непорушна позиція нашого університету», — заявили у «Львівській політехніці».

5 листопада вийшов ефір програми "Рандеву з Яніною Соколовою", де філологиня розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування "Азов"). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

7 листопада в університеті, де викладає Ірина Фаріон, на одному з корпусів з’явилися листівки на адресу мовознавиці. Зокрема, з написами: “Фаріон – геть з політехніки”, “Чому в політесі досі працюють паплюжники честі українських воїнів?”.

null

Ввечері, 7 листопада, на сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

"Беззаперечно, кожен воїн, який боронить нашу землю і наш народ, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, заслуговує найвищої поваги і вдячності. І це ― непорушна позиція нашого університету. У Львівській політехніці діє кодекс корпоративної культури, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти нашого університету. Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом", – мовиться у заяві.

Також журналісти Суспільного скерували запит до Міністерства освіти і науки з проханням роз’яснити ситуацію.

Керівник рекрутингового центру третьої штурмової бригади із позивним “Лакі” прокоментував ситуацію щодо висловлювань Ірини Фаріон.

“Хто більший патріот: людина, яка розмовляє українською мовою і ховається від ТЦК, сидячи в тилу або за кордоном, чи військовий, який розмовляє російською, але віддає свій час, життя, здоров'я, перебуваючи на Сході, беручи участь у бойових діях?”, – каже військовослужбовець.

Уповноважений з прав людини звернувся до поліції з проханням перевірити висловлювання Ірини Фаріон. 

Після шквалу критики, Ірина Фаріон прокументувала весь "шлак" негативу у свою сторону:

"Виконуйте закон – 29 стаття закону "Про Збройні сили України"; 13 стаття – закон "Про функціонування української мови"; 10 стаття – Державний статус української мови. Все, крапка! Чи, можливо, ті, хто служить у війську, мають індульгенцію на право не знати мову і зневажати її? Для них — це не закон? Вони порушують мовний закон. Що це за армія, де не дотримуються законів?" — заявила Ірина Фаріон.

На запитання про те, як вона відреагувала на звернення омбудсмана Дмитра Лубінця до СБУ та Нацполіції за фактом заяви, Ірина Фаріон відповіла, що чекає зустрічі з представниками СБУ.

"Мені дуже хочеться поспілкуватися із Службою безпеки України і нагадати їй, що існує 29 стаття. Тобто мова у війську — українська", — додала мовознавиця.

Реакція на слова Фаріон

Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

"У медіа активно поширюється відеоматеріал, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин", — так почав свій допис Лубінець.

Омбудсман закликав публічних осіб свідомо ставитися до ідей та поглядів, які вони транслюють, а медіа — бути відповідальними щодо інформації, яку поширюють.

Заступник командира третьої штурмової бригади Максим Жорін написав у своїх соцмережах, що правоохоронним органам варто звернути увагу на діячку.

Народний депутат України Єгор Чернєв також несхвально відгукнувся на інтерв'ю і сказав, що дії Фаріон становлять загрозу національній безпеці України: "Цим блюзнірством, як на мене, вона поставила знак рівності між окупантами та тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну".

Парамедикиня, яка воювала в Маріуполі та боронила "Азовсталь", Катерина "Пташка" Поліщук також негативно висловилась щодо заяв Фаріон: "Ваша позиція не проукраїнська і я вважаю вас проєктом Кремля. Ви — ворог, що просуває отруйні гидкі наративи".

Після коментарів обурення на свою адресу Фаріон у себе на Facebook обстоює тези з інтерв'ю: "Говорити в українському війську московською мовою — це постійно створювати небезпеку для побратимів".

А в Telegram додає: "Бидломаса має припадок від моєї правди про ухилянтів та москворотих биків, що ганьблять ЗСУ".


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews