У Львові провели три надскладні операції з відновлення обличчя військовим

15.11.2023 12:01   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Американські та українські реконструктивні хірурги провели за добу три надскладні операції – пересаджували кістку, тканини та судини з ноги на обличчя військових з мінно-вибуховими травмами.

Як повідомляє Укрінформ, про це прозповів керівник напрямку хірургія Національного реабілітаційного центру «Незламні», завідувач хірургічного відділення лікарні Святого Пантелеймона Першого ТМО Гнат Герич.

«Сьогодні ми робили дуже складні операції, які тривають від 10 до 15 годин. Я працював над реконструкцією обличчя у пацієнта з мінно-вибуховим пораненням, у якого вирвало велику кількість м’яких тканин та кісток обличчя. Для такої реконструкції використовується дуже складна методика, коли береться мала гомілкова кістка із судиною та шкірою і частиною м’язу. Вона спеціально підготовлюється і вкладається, де є відсутність кістки на обличчі. Судини зшиваються, щоб отримати кровопостачання із шиї. Це така надскладна мікрохірургічна трансплантація, бо ці судинки дуже тоненькі, майже як волосинка. Сьогодні ми оперували таким чином трьох військових, які отримали поранення на війні», – сказав Герич.

Він додав, що такі реконструктивні оперативні втручання – найскладніші, які існують в світі. Після цього відновлюється не лише зовнішня частина обличчя пацієнта, а й порожнина рота.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews