Був ризик інсульту: у Львові прооперували 6-річного хлопчика, який мав тиск 240/160

23.11.2023 11:29   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Західноукраїнському дитячому медичному центрі прооперували 6-річного Володю, у якого через патологію ниркових артерій виникли проблеми з тиском. Хлопчик поступив у лікарню з тиском 240/160 та мав ризик розвитку інсульту.

Про випадок розповіли на Facebook-сторінці лікарні, хлопчик потрапив у медзаклад у важкому стані. Його мама розповіла, що син був незвично млявий, відмовлявся від їжі та постійно хотів спати. Під час лабораторних досліджень у дитини виявили високий рівень білка в сечі, критично високі показники креатиніну та сечовини.

"Коли ми виміряли тиск маленькому пацієнту, то не повірили власним очам: 240 на 160 при нормі 110/70. Це критичний рівень, який може спровокувати інсульт", — говорить керівник Клініки дитячої нефрології, діалізу та трансплантації нирки Роман Андруневич.

Медики припустили, що стійке підвищення артеріального тиску в дитини виникло через порушення кровотоку в ниркових артеріях. Тож хлопчику провели КТ з контрастуванням. Так вдалось підтвердити патологію у Володі. Його скерували на операцію.

"На початку лікування ниркові показники і тиск у Володі залишались високими. Щоб стабілізувати стан і підготувати його до операції, ми кілька тижнів проводили процедуру гемодіалізу", — каже дитячий нефролог.

Операцію провела команда Центру разом з колегами з Львівської обласної клінічної лікарні та медуніверситету імені Данила Галицького.

"У світовій літературі описані поодинокі подібні випадки. Завдяки налагодженій співпраці вдалося провести чергову складну, ювелірну, рятівну операцію, реконструювати артерію та відновити ниркову функцію", — розповідає головний трансплантолог Львівської області та доцент ЛНМУ ім. Данила Галицького Ростислав Жук.

Після операції хлопчик почувається добре. Усі головні показники здоров'я нирок, а також тиск поступово нормалізуються. Хлопчик вже не потребує гемодіалізу, а також трансплантації нирки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews