Львівський Новинар

Львівський Новинар

журналіст, блогер, політолог

Страховий випадок за кордоном: Green Card

23.11.2023 16:00   Джерело: LvNews
Автор : Львівський Новинар

Коли ви перетинаєте кордон з іншими країнами на своєму автомобілі, у вас має бути відповідне страхування вашої автоцивільної відповідальності. На цей випадок ви можете оформити поліс Зелена карта у Львові, що пропонує компанія ARX. Виїзд за кордон вже зобов’язує вас оформити цю страховку. Зауважте, що вона має бути в видрукованій формі — це вимога МТСБУ, хоча вони й не можуть регулювати ДТП за межами України.

Де діє система «Зелена картка»?

Green Card налічує 44 країни, які є членами цієї системи. Це усі країни Європи, включаючи Україну. До них також доєднуються Марокко, Іран, Туніс, Туреччина й Азербайджан.

Також діє поліс у тому випадку, коли водій перебуває в Україні з транспортним засобом, що зареєстровано за кордоном. Іноді його можна заміняти на український ОСЦПВ до перереєстрації. Проте в інших випадках варто скористатися саме Зеленою карткою, що належить до міжнародного страхування.

Алгоритм дій, якщо настав страховий випадок

Страховий випадок вказано саме в страховому полісі. Це ДТП за кордоном, винуватцем якого ви стали. Що треба зробити:

  1. Зафіксувати місце ДТП — сфотографувати його або зняти на відео.
  2. Викликати поліцію або ж з іншим учасником ДТП заповнити Європротокол.
  3. Отримати довідку від поліції, де вказано обставини аварії.
  4. Повідомити протягом п’ятнадцяти днів страхову компанію про настання ДТП.

Європротокол складають у випадку, якщо водії одразу ж погодились, хто з них правий і винуватий.

Загалом ці правила вже вказано в документі. А також тут є декілька способів для зв’язку зі страховою компанією. Може бути таке, що у другого водія немає страхового покриття. Або ж у ДТП взяли участь водії з різних країн на території третьої країни. В обох випадках варто звертатися до національного Бюро тієї держави, де сталась аварія.

Отже, при настанні страхового випадку за кордоном точний алгоритм дій вам може підказати страхова компанія. У них є цілодобові гарячі лінії для цього. Головне — не намагайтеся сховатися й поводьтеся спокійно.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews