Львівський суд закрив справу про контрабанду на 1,5 мільйони доларів

04.12.2023 10:36   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Адвокат водія клопотав щодо закриття справи через недостатню кількість доказів.

У Галицькому районному суді Львова закрили справу щодо порушення митних правил водієм вантажівки, який ввіз до України контрабандної техніки сумою 1,5 мільйона доларів. Працівники митної служби оформили транспорт як порожній, проте контрабанду викрила СБУ. Вантажівку було зупинено одразу після перетину кордону. 

Про це пише видання ZAXID.NET.

"Водій вантажівки Павло Костишин виграв справу у суді, вилучену техніку йому мають повернути для митного оформлення або для вивозу за кордон після скасування арешту у кримінальному провадженні. Досудове розслідування щодо митників ще триває", — зазначили у повідомленні.

Зазначається, що водієві вантажівки вдалося пройти перевірку на кордоні, митники навіть зробити світлину порожнього вантажного відсіку. Проте після того, як він перетнув кордон, Служба безпеки України зупинила вантажівку, де виявила 5 700 одиниць техніки Apple та інших популярних брендів, серед яких і Xiaomi. Попередньо вартість вантажу оцінили у 1,5 млн доларів.

"Після цього випадку Львівська митниця заявила, що звільнила двох митників, а ще щодо однієї працівниці відкрили дисциплінарне провадження. З матеріалів справи випливає, що одним з митників, які пропустили контрабанду, є інспектор Назарій Кіт", — додали у повідомленні.

Своєю чергою на водія вантажівки було складено адміністративний протокол у порушенні митного кодексу, серед яких перевезення товару без проходження митного контролю. За це він мав заплатити штраф, а саме — 100% митної вартості вилучених товарів, з їхньою конфіскацією.

 

Цю справу було розглянуто у суді. Адвокат водія клопотав щодо закриття справи через недостатню кількість доказів. За його словами, у Львівській митниці повинні "довести наявність переміщення товарів з незаконним звільненням від митного контролю внаслідок зловживання службовим становищем посадовими особами митниці".

"Однак, у матеріалах справи відсутній вирок або ухвала суду, які набрали законної сили і яким би службову особу Львівської митниці, яка проводила митне оформлення та здійснювала митні формальності у цьому випадку, засуджено за вчинення злочину, передбаченого ст.364 КК України. Досудове розслідування у цій справі триває", — наголосили у матеріалі видання.

У суді не заперечують причетність водія Павла Костишина до порушення митних правил, проте фахівці не можуть надати доказів щодо незаконного звільнення від митного контролю, зокрема через зловживання митниками службовим становищем.

Як відомо, справу розглядала суддя Людмила Мироненко. Вона займалася дослідженням всіх справ та закрила справу про порушення митного кодексу водієм вантажівки Павлом Костишиним.

"Товар, вилучений згідно з протоколом про порушення митних правил підлягає поверненню Костишину для належного митного оформлення або для вивезення за межі митної території України після скасування арешту у кримінальному провадженні. На постанову ще може бути подана апеляція", — пояснили у повідомленні. 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews