Чи буде у Львові з 11 грудня транспортний колапс та як користуватися е-квитком й ЛеоКарт

09.12.2023 21:03   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

З понеділка 11 грудня львівський електротранспорт стане найдорожчим в Україні.

8 грудня виконком Львівської міськради затвердив рішення щодо єдиних тарифів на послуги з перевезення пасажирів в усіх видах громадського транспорту Львова.

"Еспресо.Захід" пояснить, яких змін очікувати наступного тижня в громадському транспорті Львова.

Коротка історія е-квитка у Львові

Найперше варто зрозуміти, що з 11 грудня не настане кінець епопеї з запровадження е-квитка, яка тягнеться вже роками (понад 11 років від розробки ідеї, і понад 7 років від взяття кредиту на 11 млн євро в ЄБРР), а це буде лише черговим етапом з розгортання системи. Насправді, в кращому разі з другої половини 2024 року е-квиток можуть розгорнути повністю зі всім функціоналом та змінами у філософії перевезення.

Два роки тому, а саме 13 січня 2021 року у Львові розпочався перший помітний для пасажирів етап з розгортання е-квитка, який назвали "навчання пільговиків". У всіх автобусах, маршрутках, трамваях та тролейбусах міста встановили жовті валідатори, які один за одним часто виходити з ладу. На той момент було видано близько 10 тис. пільгових ЛеоКарт і були грандіозні плани, щоб за два-три місяці довидати решту 200-250 тис. карточок. Спойлер – для цього знадобилася два роки (зараз видано майже 210 тис. пільгових ЛеоКарт).

Коли розпочалася повномасштабна війна, розгортання системи призупинили. За словами ЛМР, то чеські підрядники відмовлялися їхати у Львів через війну, то інші підрядники не виконували своїх зобов’язань. У будь-якому випадку, але понад рік про е-квиток мало було, що чути крім кількості виданих пільгових карточок та загальної інформації, як пільговикам ним користуватися.

null

Однак вже з початку літа цього року, ЛКП "Львівавтодор", що відповідає за е-квиток, нарешті вдалося зробити, здавалося, неможливе – запустити можливість безготівкової оплати на кількох маршрутах в тестовому режимі для всіх пасажирів. Тобто нарешті кожен міг прикласти свій телефон до жовтого валідатора та отримати свій е-квиток, або купити паперовий у водія.

Півроку тестували це і ось 11 грудня відповідна можливість буде у всьому громадському транспорті міста. Для цього довелося уніфікувати тариф одноразового проїзду.

Скільки тепер доведеться платити за проїзд у львівському громадському транспорті

Е-квиток – це не про здешевлення ціни, а навпаки. Адже загалом, коли все запрацює, то місто буде платити перевізникам за виконану роботу, тому вони будуть зацікавлені в тому, щоб їздити зранку і ввечері та оновлювати рухомий склад через посилення конкуренції. Це велика сума, мільярди гривень. Львів не може зробити транспорт безкоштовним, бо не має таких вільних коштів. Відповідно, за це треба платити пасажирам. А ціна раніше чи пізніше буде на рівні повної вартості без дотацій, щоб цей бізнес працював.

Тож, 11 грудня вартість однієї поїздки в усіх видах транспорту залежатиме від способу оплати та становитиме:

  • 13 грн – при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт;
  • 15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC;
  • 20 грн – при оплаті готівкою у водія (з 1 червня 2024 року - 25 грн, щоб стимулювати електронну оплату);
  • 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт.

Вартість перевезення одного місця багажу складатиме:

  • 13 грн – при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт;
  • 15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC;
  • 20 грн – при оплаті готівкою у водія (з 1 червня 2024 року - 25 грн, щоб стимулювати електронну оплату).

Штраф за безквитковий/незавалідований проїзд складатиме 300 грн.

Як бачимо суттєво зросте вартість проїзду в електротранспорті.  Електронно (у трамваях та тролейбусах міста вже давно можна розраховуватися карткою завдяки QR-коду): з 8,5 грн до 15 грн та паперово: з 10 грн до 20 грн. Керівник департаменту мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олег Забарило пояснював, що ціна на квиток в електротранспорті суттєво зросла, оскільки її переглядали ще з 2021 року:

"Однак за той час ціна за електроенергію зросла у 2,1 рази. Також зросли витрати за оплату праці та різні розхідні матеріали".

У будь-якому разі, з 11 грудня львівський електротранспорт стане найдорожчим в Україні.

Що ж до автотранспорту, то власники ЛеоКарток зможуть навіть зекономити на проїзді. Адже платитимуть не 15 грн, а 13 грн. Та для цього треба спершу придбати картку-носій квитка, що коштує 60 грн (10 грн у вас буде вже на балансі). Тоді вже її можна поповнити на яку завгодно суму від 1 грн. Це можна робити онлайн (детальніше за посиланням) за допомогою своєї банківської картки. Або офлайн у пунктах продажу ЛеоКарт (перелік на карті) чи у терміналах EasyPay. З наступного року, коли  в першому півріччі таки має запрацювати мобільний додаток ЛеоКарт, поповнювати картку можна буде ще простіше.

Звісно, що найбільше втратять ті, хто вперто відмовляється від цифровізації та не має банківської картки й не бажає робити свою персоналізовану ЛеоКарт. Напевно, тут можна говорити про літніх людей, однак більшість з них мають пільгові проїзду, які просто доведеться перенести на пільгову ЛеоКарт. Детальніше про те, як оформити пільгову ЛеоКарт – за посиланням.

До речі, для військових проїзд буде безкоштовним за наявності посвідчення. Це єдина категорія пільговиків,  які зможуть користуватися посвідченнями, всі інші – мають мати пільгову ЛеоКарт.

Цікаво ще те, що через популярність місячних проїзних карток, які вже роками функціонують в електротранспорті, поки їх вирішили залишити (бо ще не запустили місячні проїзні для всього громадського транспорту, а це має відбутися вже з 2024 року). Тому з 11 грудня місячні проїзні картки лише для трамваїв і тролейбусів можна буде придбати вже за новою ціною відповідно до нових тарифів. Загальна місячна проїзна картка коштуватиме: 420 грн – електронний варіант та 430 грн – звичайний. Вартість місячного студентського абонемента – 210 грн та 215 грн відповідно.  Місячна картка для підприємств, установ та організацій Львівської МТГ коштуватиме 500 грн.

Чи буде колапс у перші дні запровадження електронної форми оплати у всьому транспорті Львова

На це питання львів’яни отримають відповідь вже з понеділка. Однак в ЛМР визнають, що в перші дні точно можливі проблеми.

"Звичайно, що найближчі кілька днів буде складний період для всіх: водіїв, пасажирів, контролерів. Бо треба буде адаптуватися до нової системи. Ми максимально комунікуємо з контролерами, щоб ті лояльно відносилися до пасажирів, але в подальшому необхідно перейти до того, щоб всі поїздки були обліковані", - сказав керівник департаменту мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило під час виконкому ЛМР 8 грудня.

Тобто основне навантаження по оплаті проїзду тепер перейде з відповідальності водіїв до пасажирів і контролерів, як це завжди було в електротранспорті Львова. Однак на практиці може виникнути ряд суттєвих проблем.

У Львові не вистачає контролерів для цієї роботи (як і водіїв). ЛКП "Львівавтодор" щомісяця нагадує про те, що шукає на роботу містян, які готові стати контролерам в транспорті міста. Але бажаючих небагато. Адже одна справа працювати контролером в електротранспорті, а інша – в тісних маршрутках, особливо в години пік. До того ж, перевірка виглядатиме по-іншому, ніж є зараз.

null
 

Для перевірки контролери матимуть зі собою портативний міні-термінал. На початку перевірки контролер заблокує бортову систему АСОП (валідатори). Це унеможливить будь-яку оплату чи валідацію проїзду під час контролю. До міні-терміналу контролера пасажир має прикласти той засіб (банківську картку, телефон із системою NFC, ЛеоКарт), що був використаний для безготівкової оплати проїзду. Контролер перевіряє саме факт валідації, а не списання коштів з банківської картки. Аналогічно, за допомогою такого ж пристрою, здійснюється перевірка валідації пільгових ЛеоКарт. Пасажирам, які здійснювали оплату готівкою у водія, для перевірки необхідно надати паперовий квиток - контролер через міні-термінал зчитає всю необхідну інформацію з QR-коду на ньому.

Тобто контролерам треба буде фізично підійти до кожного пасажира і просканувати його е-квиток, якщо ж він не встигатиме цього зробити до під’їзду транспорту на зупинку, водій не відкриватиме дверей поки контролер не обійде всіхАле уявіть ситуацію, що контролер знаходить "зайця", який відмовляється визнати штраф, починається словесна сутичка, відповідно, контролер не може перевіряти інших пасажирів. Водій блокує двері. Інші пасажири, які мають е-квиток і його вже перевірили, починають також піднімати голос, бо спішать на роботу і хочуть, щоб двері вже відкрили.

А це лише один з сценаріїв, хоча таких може бути ще багато, зокрема, які пов’язані з несправністю терміналів, розрядкою телефону, неправильною валідацією (треба дочекатися зеленої галочки) і так далі.

Тому однозначно, що з 11 грудня у львівському громадському транспорті буде багато розмов та потрібен буде час, щоб львів’яни пристосувалися до нової системи і в найближчому майбутньому таки зрозуміли, в чому ж є переваги е-квитка.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews