У Львові прооперували трирічного хлопчика з ДЦП

17.12.2023 08:44   Джерело: LvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Ортопеди-травматологи виконали операцію на кульшовому суглобі у трирічного пацієнта, у якого діагностовано дитячий церебральний параліч.

Про це повідомляє Центр дитячої медицини. Лікарня “Охматдит”.

Окрім неврологічного дефіциту у пацієнта Богдана виявили вивих лівого стегна та підвивих справа.

«Діти з ДЦП як правило народжуються зі здоровими кульшовими суглобами, однак у процесі їх росту та розвитку, м’язевий дисбаланс (частіше спастичний синдром), за умови відсутності певних профілактичних заходів часто призводить до розвинення нестабільності кульшових суглобів, деформацій стоп і хребта та інших відхилень в опорно-руховій системі», — пояснив керівник клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації, доктор медичних наук Олександр Корольков.

Через спастику ніжки хлопчика тривалий час були у положенні «перехресту», що і призвело до поступового розвинення вивиху стегна. Це таке відхилення, коли головки стегнової кістки повністю виходить із кульшової западини, тим самим призводячи до дислокації кістки із порушенням кровопостачання та руйнуванням хрящової та кісткової структури суглобу, обмеженням рухів, вторинним викривленням хребта та розвиненням больового синдрому.

Після комплексного обстеження дитини, медики вирішили спершу виконати хірургічне втручання на одну, ліву ногу. У подальшому на хлопчика чекає ще одна операція — на протилежному кульшовому суглобі.

«Ми виконали Богданчику деторсійно-варизуючу остеотомію стегнової кістки з фіксацією спеціальною титановою пластиною та остеотомію тазової кістки для формування «даху» суглобу для того, щоб в майбутньому не було повторного вивиху. За рахунок таких втручань досягнута центрація голоски стегна у кульшовій западині. Для фіксації оперованої кінцівки в правильному положенні ми накладаємо гіпсову пов‘язку на 6 тижнів, а дана пластина залишається всередині на певний час до зрощення фрагментів стегна», — додав хірург-травматолог Олег Токай.

Також лікарі провели введення під контролем УЗД препарату ботулотоксину в спазмовані м’язи спини, які провокували розвинення спастичного сколіозу в даної дитини.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу lvnews.org.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: LvNews